Správy

Obnovu hradov pri Hrone pomôžu podporiť platené prehliadky. Začnú sa už o pár dní

Komentované prehliadky sa začnú už cez víkend na hrade Revište pri Žarnovici a Zvolenskom zámku. O týždeň na to budú prehliadky na hrade Šášov a koncom októbra aj na Pustom hrade.

Ilustračný obrázok k článku Obnovu hradov pri Hrone pomôžu podporiť platené prehliadky. Začnú sa už o pár dní
24
Galéria
Zdroj: TASR

Na vybraných lokalitách Pohronskej hradnej cesty sa počas jesene uskutočnia komentované prehliadky, prostredníctvom ktorých návštevníci podporia obnovu hradov. Na odborný výklad sa môžu tešiť návštevníci na Zvolenskom zámku, Pustom hrade, hradoch Šášov a Revište a zaniknutom hrade Peťuša.

Projekt Pohronskej hradnej cesty ožil pred letom tohto roka ako turistický produkt Banskobystrického kraja. Komentované prehliadky na hradoch tejto trasy sledujú dva hlavné ciele. „Prvým je poskytnúť možnosť nadýchnuť sa atmosféry hradnej lokality a súčasne sa dozvedieť čo najviac zaujímavých informácií a príbehov, a to nie od hocikoho. Prehliadkami prevedú samotní hradní páni, historici alebo archeológovia, ktorí majú k hradom a ich príbehom najbližšie,“ priblížila špecialistka destinačného marketingu Zuzana Jóbová.

Druhým zámerom je začať cez predaj zážitkov na hradoch generovať zdroje s tým, že tieto peniaze sa v rôznej forme vrátia späť do projektu Pohronskej hradnej cesty. „Obnova, ale aj údržba hradov je finančne náročná činnosť, združenia robia zázraky pri zháňaní peňazí. My by sme tiež radi priložili ruku k dielu, preto uvádzame na trh platené prehliadky hradov, ktoré sú zvyčajne pre návštevníkov zdarma. Pridanou hodnotou našich prehliadok je slovný výklad od tých najkompetentnejších a malý darček,“ uviedla Iveta Niňajová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Komentované prehliadky sa začnú v sobotu (12. 10.) na hrade Revište pri Žarnovici a Zvolenskom zámku. O týždeň na to, v sobotu 19. októbra, budú prehliadky na hrade Šášov a v sobotu 26. októbra na Pustom hrade vo Zvolene.

Projekt Pohronská hradná cesta vznikol vďaka iniciatíve občianskych združení na hradoch, ktoré pracujú na záchrane, obnove alebo konzervácii jednotlivých lokalít. Cieľom projektu je popularizovať hrady medzi širokou verejnosťou, motivovať k ich návšteve a zároveň pripomínať bohatú históriu regiónu popri Hrone. V spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu a Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja sa pracuje na rozšírení dostupnosti hradov aj cyklotrasami a po vode. Prvým hradom dostupným splavom Hrona bude hrad Peťuša neďaleko Zvolena.

„Na tomto projekte sa intenzívne pracuje, dostupnosť hradu Peťuša splavom rieky Hron je náš cieľ na budúcu letnú sezónu. Preto už túto sobotu organizujeme dobrovoľnícku brigádu, počas ktorej spoločnými silami upraceme lúku, kde plánujeme sprístupniť prístavisko. Zároveň pomôžeme pri úpravách na hrade Peťuša, kde upravíme terén poznačený archeologickým výskumom v rokoch 2011 – 2018,“ podotkla Jóbová s tým, že výsledky tohto výskumu priblíži účastníkom brigády vedúca archeologického výskumu Noémi Beljak Pažinová.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z Pustého hradu pri západe slnka!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Úchvatné výhľady z Pustého hradu krátko pred západom slnka
24
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM