Peter Handzuš Hokej

OBRAZOM: Takto sme pokorili Američanov!

Predpoveď Jána Laca vyšla. Dali sme prvý gól a vyhrali sme! V treťom zápase na majstrovstvách sveta sme v Helsinkách porazili USA 4:2. Naši si tak pripísali prvé body v tabuľke. Slováci mali výborný vstup do zápasu...

** USA – Slovensko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)**

Góly: 16. Faulk (Okposo, Slater), 39. Šťastný (Pacioretty, Fowler) – 1. Graňák (Hudáček), 16. Radivojevič (Kopecký, Handzuš), 20. Sekera (Bližňák), 60. Šatan. Rozhodcovia: Johansson, Larking (obaja Švéd.) – Puolakka (Fín.), Šeľanin (Rus.), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3948 divákov.
USA: Howard – Fowler, Johnson, Faulk, Goligoski, Petry, Butler, Braun – Ryan, Šťastný, Pacioretty – Lasch, Slater, Okposo – Atkinson, Abdelkader, Palmieri – Dwyer, Crabb, Thompson – Brown
SR: Laco – Sekera, Baranka, Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sersen – Radivojevič, Handzuš, Kopecký – Šatan, Surový, Hudáček – Miklík, Mikúš, Tatar – Haščák, Bližňák, Bartovič

Akciou nabitú úvodnú tretinu odštartoval v prvej minúte gól Graňáka. Hudáček využil chybu Američanov v rozohrávke pri obojstranne neprehľadnom striedaní v strednom pásme. Unikol obrancom a jeho pokus dotlačil do siete Graňák – 1:0. Američania sa snažili o okamžitú odpoveď a niekoľkokrát pohrozil, no Laco ich náporu odolal. V 7. minúte prišla ďalšia gólová možnosť Slovákov. Po šikovnej kombinácii Kopeckého s Handzušom chýbal Radivojevičovému teču iba kúsok.

O minútu neskôr neuspeli ani Mikúš s Miklíkom, keď obaja trafili bekhendom len do brankára Howarda. V 11. minúte sa vyznamenal jeho náprotivok v slovenskej bránke Laco, keď zlikvidoval stopercentnú gólovú príležitosť Šťastného. Slováci udreli druhýkrát v 16. minúte.

Američania pokazili rozohrávku v útočnom pásme, puku sa zmocnil Radivojevič, ktorý najprv naznačil prihrávku, no potom švihom vymietol pravý horný roh Howardovej bránky – 2:0. O niekoľko sekúnd však Faulk vypálil od modrej a jeho strela si našla cestu medzi Lacove betóny – 1:2. Slováci ale pokračovali v nápore a tesne pred koncom tretiny ich poslal do dvojgólového vedenia Sekera.

Vůjtekovi zverenci predvádzali výborný výkon aj v druhej časti. Na jej začiatku si vypracovali niekoľko sľubných príležitostí a Američania mali šťastie pri Mikúšovej strele tesne vedľa žŕdky i úniku Radivojeviča, ktorého v poslednej chvíli zastavil jeden z obrancov. Aj v ďalšom priebehu sa hralo vo vysokom tempe z jednej strany na druhú a s minimom prerušení. Najväčšia možnosť Američanov prišla po strieľanej prihrávke Šťastného na Ryana, jeho teč vytlačil Laco mimo bránku.

Hromadili sa tvrdé zákroky a po jednom z nich museli organizátori opravovať posunuté plexisklo. Hralo sa však veľmi čisto, keď rozhodcovia neposlali na trestnú lavicu takmer do konca druhého dejstva ani jedného hráča. V jeho závere si ale išli nútene oddýchnuť Starosta a Bartovič a Američania dvojnásobnú presilovku okamžite využili na zníženie, o ktoré sa postaral Šťastný – 2:3.

Zámorskí hráči v tretej tretine dohrávali presilovku o jedného hráča, no k vyrovnaniu boli blízko až chvíľu po nej. Po Tatarovej chybe trafil bočnú konštrukciu Lacovej bránky Atkinson. V 45. minúte ale dostal ten istý hráč 2+2 za hru zo zdvihnutou hokejkou a Slovákom sa naskytla ideálna šanca rozhodnúť zápas. Štvorminútovú početnú výhodu ale trestuhodne premárnili. V 50. minúte mal vyrovnanie na hokejke Šťastný, ale z uhla trafil len žŕdku.

Američania v tejto fáze súpera zatlačili pred bránku a Laco bol v plnej pohotovosti. V 57. minúte postavil slovenských fanúšikov zo sedadiel Miklík, ktorý prepálil Howarda. Rozhodca si však išiel pozrieť videozáznam a po návrate na ľad rozpažil. Puk sa odrazil od spojnice žrdí. Američania v závere odvolali brankára, ale ani to im na vyrovnanie nepomohlo a o konečnom výsledku rozhodol do prázdnej siete Šatan.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa v stredu o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) stretnú s Kazachstanom. Američania nastúpia v rovnakom čase vo štvrtok proti Bielorusku.

Tabuľka A-skupiny:
1. Kanada 3 2 0 1 0 14:9 7
2. Švajčiarsko 2 2 0 0 0 8:3 6
3. Fínsko 2 2 0 0 0 2:0 6
4. USA 2 1 1 0 0 12:6 5

5. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:6 3
6. Francúzsko 3 1 0 0 2 10:17 3
7. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:4 0
8. Kazachstan 2 0 0 0 2 4:11 0

Nezabudnite, že počas MS v hokeji hráte o fantastické ceny. Do súťaže sa môžete zapojiť [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.133118_MS-v-hokeji-2012:-4–sutaz-o-atraktivne-ceny]TU![/link]

Global24/tasr Foto:tasr

svk-usa
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM