Martin Károly Rôzne

OBRAZOM: Toto tu ešte nebolo! Off Road s traktormi :)

Vrčanie motorov, vôňa nafty, olejom zamazané ruky a kolesami rozrytá pôda. Toto a omnoho viac sa dalo zažiť na nultom ročníku pretekov malotraktorov v Pitelovej. Konali sa uprostred septembra v rámci pravidelnej akcie s názvom To tu ešte nebolo.

Pohľady mnohých ľudí sa pozastavovali hlavne na jednom konkrétnom „traktore“.

Majitelia železných tátošov z Pitelovej i blízkeho okolia začali deň spoločným prejazdom dedinou až na miesto konania pretekov. Súťažilo sa v troch disciplínach – cúvanie s vlečkou, trial ktorého súčasťou bolo cúvanie do kopca a slalom. Poslednou bola rýchlostná súťaž pri jazde do kopca a cúvaní z kopca. Každá disciplína preverila schopnosti traktorov, ale aj ich šoférov. Na záver sa všetky časy sčítali. Bez ohľadu na umiestnenie si každý zo zúčastnených odniesol nejakú výhru. Ďalší ročník však už bude prísnejší.

[size=18]Pozrite sa, čo Pitelovčania vymysleli pred rokom! [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.110445_V%C2­%A0Pitelovej-to-este-nebolo]TU[/lin­k].[/size]

Budúci rok pridáme nové disciplíny, zvýšime náročnosť trate napríklad pridaním bahennej priekopy,“ vyjadril sa jeden z organizátorov, Ján Forgáč. Verí tiež, že počet účastníkov sa zvýši: „Boli by sme radi, keby sa tu o rok objavilo viac majiteľov traktorov z okolitých obcí.

Tých tento rok zastupovali iba dvaja účastníci z Podbrezovej a Ladomerskej Viesky. Práve vozidlo jedného z nich pútalo najväčšiu pozornosť , keďže išlo o výkonný stroj s motorom zo športového auta. Peter Cipík, majiteľ a konštruktér tohto mechanického zázraku však tvrdí, že ho čaká ešte veľa práce: „Určite to potrebuje ešte ďalší prevod,“ konštatuje.

[size=18]Pozrite si fotky a video![/size]

Pretekári sa nevyhli ani mnohým, viac či menej vážnym nehodám. Zvlášť úsmevná bola nedobrovoľná prechádzka popri idúcom traktore, ktorá sa vydarila jednému zo súťažiacich, keď ho nečakane vyhodilo zo sedačky. No objavili sa aj technické problémy, ktoré by bez rýchlej opravy znemožnili pokračovanie niektorých účastníkov v súťaži.

Napriek niekoľkým problémom sa akcia skončila úspešne a medzi divákmi i súťažiacimi zožala pozitívne ohlasy. Spokojní boli aj organizátori: „Dúfam že o rok sem príde viac ľudí. Prostredie tu máme pekné,“ podotkol na záver Ján Forgáč.

Marek Čabák

[color=#cc0000]­Súvisiaci článok a video [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.110445_V%C2­%A0Pitelovej-to-este-nebolo]V Pitelovej to ešte nebolo[/link]

OBRAZOM: Toto tu ešte nebolo! Off Road s traktormi :)
1
Galéria
Traktors
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM