Alžbeta Paulíková Rôzne

Obuv na rohu, Mliečák... 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali vo Zvolene

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné alebo jedinečné. Zvolenské obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Obuv na rohu, Mliečák... 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali vo Zvolene
Zdroj: archív TASR/J. Kolenčík

Obuv

Staršie ročníky ešte dodnes spomínajú na azda najväčšiu obuv v meste. Tam Zvolenčania našli všetky topánky, ktoré potrebovali. Na svoje si tam prišli páni, dámy, ale aj deti. Obuv už na svojej adrese nenájdete, kedysi sa nachádzala na Námestí SNP v dnešnej pasáži Central Shopping.

Zelovoc

Prídem do obchodu, vyberiem si, čo potrebujem, zaplatím a odídem. Kedysi to však takto jednoducho nefungovalo. Ovocie a zelenina išli vždy na dračku a nebolo jednoduché dostať sa k mandarínkam či banánom tak ako dnes. Ľudia si museli vystáť rady, aby mali na Vianoce pomaranče. Takýto rad bol typický aj pred Zelovocom na zvolenskom Námestí SNP, kde je v súčasnosti svadobný salón.

Baldovský

Tak tento názov pozná snáď každý Zvolenčan. Niet divu. Táto pasáž je oproti úradu práce zachovaná dodnes. Len obchody sa tu už trošku zmenili. Kedysi toto miesto patrilo medzi obľúbené „nákupné centrá“, kde ľudia našli takmer všetko, čo potrebovali. Predávali sa tam rôzne látky, oblečenie, dokonca aj koberce.

Odevy

V minulosti nebolo toľko možností ako dnes. Ľudia nemali na výber veľa obchodov s oblečením. Vo Zvolene však jeden patril medzi tie najobľúbenejšie. Na Námestí SNP boli Odevy, ktoré každý poznal ako „odevy na rohu“. Nachádzali sa oproti pošte. Zvolenčania tu našli kabáty, nohavice či vetrovky. Na poschodí bolo zas detské oddelenie, kde sa predávali najmä detské kabátiky či vetrovky. Dnes je na tomto mieste banka.

Mliečny bar

Mliečny bar alebo slangovo Mliečák – tak toto miesto jednoznačne patrilo medzi obľúbené fleky Zvolenčanov. Mnohí si tam každé ráno zašli na raňajky a s príjemnou spoločnosťou si vychutnali šaláty či ruské vajce. Samozrejme, k tomu čerstvé pečivo. Spomienky vtedajších detí na mliečny bar sa viažu hlavne na kakao. Mliečny bar sa nachádzal na Námestí slobody oproti Parku Ľudovíta Štúra.

A čo vy? Pamätáte si tieto predajne alebo si okrem nich spomínate aj na nejaké iné, ktoré sa vám viažu s krásnymi udalosťami, priateľmi z mladosti či veselými historkami? Podeľte sa o ne s našimi čitateľmi, budeme veľmi radi, ak ku svojim spomienkam pripojíte aj fotografie. Svoje príbehy, fotografie či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: forgacs@dnes24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM