Stanislav Černák Rôzne

Očakávanie veľkej vody v kraji: Pripravené sú člny aj špeciálne obleky

Na základe vývoja počasia sú na území Banskobystrického kraja v pohotovosti všetci hasiči. Pripravené sú aj člny, čerpadlá a špeciálne obleky.

Ilustračný obrázok k článku Očakávanie veľkej vody v kraji: Pripravené sú člny aj špeciálne obleky
Zdroj: TASR

Mimoriadna povodňová situácia si vyžaduje aj mimoriadne opatrenia. Silný dážď a topiaci sa sneh nepodceňujú ani hasiči, ktorí majú mimoriadnu pohotovosť.

Stopercentná pohotovosť

Na všetkých hasičských staniciach v kraji vykonávajú svoju prácu členovia Hasičského a záchranného zboru službu v sto percentných stavoch na každej zmene.

„Celkovo je pripravených 142 príslušníkov zboru a aj riadiaci funkcionári, ktorí budú okamžite nasadení v prípade, že dôjde k vzniku nejakej udalosti v súvislosti s poveternostnými a hydrologickými podmienkami,“ povedal Erik Piater z krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.

Vyhlásená je aj pohotovosť „na telefóne“ pre ďalších 71 hasičov, ktorí v prípade potreby budú v krátkom čase pripravení na nasadenie.

Pripravené člny aj čerpadlá

Už včera boli pre istotu preskúšané a pripravené všetky prostriedky na ochranu života, zdravia a majetku občanov. „Máme pripravených 13 člnov, 36 plávajúcich čerpadiel, 26 kalových čerpadiel, 17 prenosných čerpadiel a 9 špeciálnych oblekov určených na záchranu topiacich a pripravená je aj potápačská skupina z Rimavskej Soboty,“ dodal Piater.

Taktiež už včera boli na Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru vo Zvolene rozmiestnení šiesti členovia Záchrannej brigády v Humennom s veľkokapacitným čerpadlom a ďalšími prostriedkami modulu vysokokapacitného odčerpávania, ktorí v prípade potreby budú nasedení na odčerpávanie na najviac postihnutom mieste v rámci Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM