Stanislav Černák Rôzne

Mimoriadne povýšenie zvolenského hasiča: Pocta pre Jána Chrenka za záchranu 3 ľudí

Dnes boli hasiči z Banskobystrického kraja pri príležitosti osláv Sviatku sv. Floriána – patróna hasičov - slávnostne ocenení za záchranu ľudských životov alebo mimoriadne zásluhy. Medzi ocenenými hasičmi bol aj Zvolenčan Ján Chrenko.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne povýšenie zvolenského hasiča: Pocta pre Jána Chrenka za záchranu 3 ľudí
Zdroj: TASR

„Ocenených bolo okolo 40 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), z toho dvoch mimoriadne povýšili do vyššej hodnosti kapitána,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Banskej Bystrici Erik Piater.

Hasiči dostali medaily za službu v HaZZ I., II. a III. stupňa aj písomné pochvaly. Štyrom zamestnankyniam vo verejnej správe odovzdali ďakovné listy. Piater dodal, že nielen KR HaZZ v krajskom meste, ale aj ostatné riaditeľstvá si v deň osláv Sviatku sv. Floriána, respektíve najbližší možný deň uctia pamiatku svojho patróna a pri takejto príležitosti sa zvyknú odovzdávať aj ocenenia.

Medzi povýšenými aj Zvolenčan Chrenko

Mimoriadne povýšenie dostali Miroslav Matúška z Okresného riaditeľstva (OR) Brezno a Ján Chrenko z OR Zvolen. Obaja sa pričinili o záchranu ľudských životov.

Chrenko zachraňoval v obci Súdovce troch ľudí z vínnej pivnice, v ktorej ostali ležať. „Záchranka, ktorá prišla na miesto zásahu, sa nemohla dostať priamo k nim, preto bola vyzvaná naša hasičská jednotka. Za použitia autonómnych dýchacích prístrojov sme sa do pivnice dostali a tri osoby, ktoré už mali na mále, sme vytiahli von,“ povedal Chrenko. Ako dodal, je veľmi dobrý pocit, keď sa zásah podarí. Nakoľko sú aj také, kde je už ich pomoc zbytočná.

Matúška v zbore pracuje už 22 rokov. „Ako operačný dôstojník som dostal informáciu, že v obci Závadka nad Hronom spadol človek do jamy a nevedel bližšie popísať, kde. Ja som sa s ním skontaktoval a snažil lokalizovať ho. V spolupráci s kolegami sa nám ho podarilo nájsť,“ priblížil Matúška. Ako skonštatoval, pomoc človeku je ich bežnou prácou. Predtým, ako sa stal operačným dôstojníkom, chodil na výjazdy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM