Stanislav Černák Správy

Od 1. júla sa chystajú sa zmeny vo zvolenskej MHD: K redukcii spojov nedôjde, práve naopak

Čas letných prázdnin sa neúprosne blíži. Práve na konci júna sa zvykne redukovať mestská hromadná doprava. Zisťovali sme ako to bude počas tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Od 1. júla sa chystajú sa zmeny vo zvolenskej MHD: K redukcii spojov nedôjde, práve naopak
Foto: Stanislav Černák

Ako informovala zvolenská hovorkyňa Eva Ježovičová, zmeny v cestovnom poriadku zvolenskej MHD nastanú od 1. júla. „Mestu prišli požiadavky na zladenie odchodov a príchodov MHD s príchodmi a odchodmi rýchlikov priamo od samotných občanov. Ide však o zmeny v rozpätí približne 10 minút, takže by nemali nikomu skomplikovať príchod do práce,“ doplnila.

Podľa Ježovičovej slov k redukcii spojov nedôjde, práve naopak. „Pribudli predovšetkým kilometre na niektorých trasách, napríklad na trase z Lipovca, kde jeden ranný a jeden poobedný spoj pôjde od 1.7. cez polikliniku,“ vysvetlila hovorkyňa spod Pustého hradu.

K téme sa nám vyjadril aj Dušan Gdovín z Odboru životného prostredia a dopravy. „Niektoré spoje môžu pôsobiť preťažene, je to však z dôvodu, že Zvolen nemá integrovanú dopravu smerovanú do centra ako väčšie mestá. Trasy sú pospájané medzi sídliskami. Práve z toho dôvodu sú niektoré napríklad ranné spoje nahustené, pretože smerujú do rôznych častí mesta. Vedľajšie trasy ako Kráľová, zase vždy budú mať menšiu ponuku spojov, pretože ich nedokážeme reálne vyťažiť.“

Ročne MHD najazdí vo Zvolene viac ako jeden milión kilometrov. MHD patrí medzi najväčšie položky mestského rozpočtu. Podľa informácií od hovorkyne, zvolenská radnica mesačne dopláca na MHD približne 80 000 eur mesačne. „Práve z tohto dôvodu vidíme budúcnosť hlavne v alternatívnych druhoch dopravy, ktoré rozpočet toľko nestoja a navyše sú ekologické. Pracujeme na rozvoji cyklodopravy, ktorá je v takom malom meste ako Zvolen, ideálna. Trend v moderných mestách ukazuje, že z dlhodobého hľadiska je práve podpora ekologickej dopravy veľmi dôležitá,“ dodala E. Ježovičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM