Rôzne

Odkaz pre budúce generácie od zvolenských primátorov: Na Pustom hrade zamurovali do steny knihu i víno

Stretnutie stierajúce hranice času. Aj tak by sa dala nazvať sobotňajšia brigáda na Pustom hrade. Minulosť tu bola zastúpená prvými dvoma zvolenskými primátormi, súčasnosť terajšou primátorkou. Spoločne poslali pozdrav budúcim generáciám.

Ilustračný obrázok k článku Odkaz pre budúce generácie od zvolenských primátorov: Na Pustom hrade zamurovali do steny knihu i víno
Zdroj: Dnes24.sk

„Vždy ma fascinovalo, keď archeologický výskum odhalil niečo, čo ľudia kedysi dávno vložili do objektov. Je v tom krása a akési tajomno zároveň. A je v tom symbolika, veď svojou prácou aj tak priamo ovplyvňovali životy budúcich generácií. Povedala som doktorovi Beljakovi, že by bolo pekné urobiť niečo podobné. No a on hneď navrhol konkrétne miesto, kam odkaz uložíme,“ povedala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová. Od nápadu teda nebolo ďaleko k jeho uskutočneniu.

Primátorská brigáda

Vyhlásená bola „primátorská brigáda“, na ktorú boli pozvaní všetci predchádzajúci primátori mesta. Marián Porkert a Dušan Lizoň, ktorí Zvolen viedli prakticky od začiatku fungovania modernej samosprávy, svoj súhlas avizovali už dlho dopredu. Napriek tomu, že dnes už nie sú verejne činnými osobami, zaspomínať si v kruhu priateľov prišli radi. A boli tiež radi, že môžu aspoň máličko pomôcť pri obnove Pustého hradu, s ktorým boli počas rokov vo vedení mesta v mimoriadne úzkom spojení. Ďalší dvaja primátori sa z brigády ospravedlnili z pracovných dôvodov.

Pracovať sa začalo už od skorých ranných hodín, slávnostná chvíľa však prišla až krátko pred poludním. Primátori, niekoľko súčasných poslancov mestského zastupiteľstva, archeológovia, a zhruba tridsiatka ďalších nadšencov obnovy Pustého hradu sa zhŕkli v malom priestore pri západnej stene veži Dolného hradu, aby boli svedkami historického okamihu.

Kniha, víno a minca

Do malej poštovej schránky bol pri príležitosti obnovy hradnej veže, a pri príležitosti spomienky na archeologický výskum v rokoch 2009 – 2015 vložený pozdrav pre budúce generácie. Spolu s ním do schránky putovala monografia Pustého hradu a symbolická minca s rokom vydania 2009. No a nemohlo chýbať dobré vínko, biele i červené, rovnako ročník 2009. To všetko bolo následne zamurované do veže, aby to tam pretrvalo dlhé roky.

„Ide o symboliku. Monografia má ukázať budúcim generáciám krajinu, históriu a výskum Pustého hradu, rok 2009 je pre nás mimoriadne významný, veď vtedy začal archeologický výskum na Dolnom hrade. No a poštová schránka? Tá symbolizuje odkaz posielaný do budúcnosti,“ s úsmevom vysvetlil vedúci archeologického výskumu Ján Beljak.

Po slávnostnom okamihu sa všetci vrátili k práci. Najskôr vyčistili nádvorie Dolného hradu, potom sa presunuli k obrovským kopám skál, ktoré presúvali, aby nebránili v práci archeológom. A hoci sa teplota pohybovala okolo tridsiatich stupňov, pracovali s úsmevom. Veď svojou troškou a v rámci svojich možností prispeli k obnove jedného z najznámejších zvolenských miest, ktoré bude nepochybne chodiť obdivovať ešte mnoho budúcich generácií.

Foto: Martin Svatuška

Zaujímavá myšlienka: Zvolenskí primátori zanechali odkaz na Pustom hrade
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM