Marcel Mojžiš Rôzne

Odkladanie detí počas štrajku? Prišiel jediný otecko, aj ten sa otočil

Zvolenčania sa o svojich najmenších vedia počas štrajku učiteľov postarať aj vlastnými silami. Aspoň nateraz. Záujem o vyhradenú starostlivosť o deti v školských kluboch a centrách voľného času bol pondelok totiž mizivý.

Ilustračný obrázok k článku Odkladanie detí počas štrajku? Prišiel jediný otecko, aj ten sa otočil

Tri miesta z piatich, v ktorých zriaďovateľ vytvoril podmienky pre celodenný pobyt detí a ktoré oslovila tlačová agentúra, boli dopoludnia prázdne. „Mali sme tu ráno jedno dieťa. Keď však otecko videl, že nikto ďalší tu nie je, s dieťaťom odišiel,“ povedala službukonajúca zamestnankyňa Základnej školy (ZŠ) na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene.

Deti v práci či u starých mám

Podobne to bolo v ZŠ na Jilemnického ulici č. 1. Podľa riaditeľky Anny Cúttovej mali ešte minulý týždeň nahlásené tri deti, ráno im však rodičia oznámili, že neprídu. „Rodičia dnes zrejme využívajú staré mamy, prípadne ak môžu, berú si ratolesti do práce,“ uviedla. Situácia sa však môže zmeniť, ak štrajk potrvá dlhšie.

Ani v CVČ Domino na ulici Bélu IV. nebol na začiatku týždňa krátko pred poludním nikto. Ako povedala zástupkyňa vedúcej Iveta Ptáčovská, deti, ktoré sú zvyknuté na pobyt v CVČ prídu možno až v popoludňajších hodinách. V centre, ktoré eviduje takmer 900 aktívnych zvolenských detí, sa cez deň zastaví niekoľko desiatok žiakov zo základných ale aj stredných škôl. K dispozícii majú okrem spoločenských hier aj tanečné a športové krúžky a aj počítačovú klubovňu.

Zatvorené sú všetky ZŠ

Miestny školský odborový zväz zatiaľ odsúhlasil štrajk učiteľov na základných a materských školách na tri dni. Neučí sa vo všetkých šiestich základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Zvolena a tiež vo ôsmich MŠ z jedenástich. Štrajk nespôsobil starosti jedine rodičom niekoľkých desiatok detí, ktoré navštevujú MŠ na uliciach Prachatická, Centrum a Voljanského. Napríklad škôlka na Prachatickej ulici sa nepridala ani k septembrovému štrajku. Podľa riaditeľky Jany Dančovej sa takto rozhodli zamestnanci a ona to akceptovala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM