Stanislav Černák Rôzne

V Hontianskych Nemciach odovzdali 12 bytov, ďalšie majú vzniknúť prestavbou školy

Dohromady 12 nájomných bytov odovzdali v Hontianskych Nemciach v okrese Krupina. Byty postavili v blízkosti bytoviek Poľnonákupu v západnej časti dediny.

Ilustračný obrázok k článku V Hontianskych Nemciach odovzdali 12 bytov, ďalšie majú vzniknúť prestavbou školy
Zdroj: TASR

Vedenie obce sa rozhodlo stavať byty po prieskume, keď o takúto formu bývania sa pôvodne uchádzalo až 37 záujemcov. Postupne však záujem opadol, bytovku sa ale nakoniec podarilo nájomníkmi naplniť.

Prvé nájomné byty už v roku 2006

Podľa starostu Jozefa Nemca, obec už v roku 2006 postavila prvých deväť nájomných bytov, ako nadstavbu nad zdravotným strediskom. Vtedy išlo o klasický projekt, financovaný prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania ŠFRB). Tento raz oslovili priamo firmu, ktorá bytovku postavila z vlastných zdrojov. Byty potom odkúpili, pričom o časť peňazí požiadali ŠFRB a ďalšie splátky sú už na nových nájomníkoch.

Samospráva už má pripravený aj ďalší projekt na nájomné byty, ktoré by mali vzniknúť rekonštrukciou bývalej osobitnej školy pri kostole. Do realizácie sa však pustia až keď budú mať dostatok žiadostí.

Ďalšou investičnou akciou, ktorú obec tento realizuje, je rekonštrukcia domu smútku, na ktorú chce vynaložiť z vlastných zdrojov asi 20 000 eur.

Čistička odpadových vôd

Predvlani v H. Nemciach začali aj s realizáciou projektu výstavby čistiarne odpadových vôd (ČOV). Na prvú etapu získali 78 000 eur z Envirofondu, vlani opäť ďalších približne 300.000 eur. Tento rok na dokončenie potrebujú ešte ďalších 54 000 eur. „Požiadavku na dofinancovanie sme opäť smerovali na Envirofond,“ pripomenul starosta Jozef Nemec.

Hlava asi 900-člennej obce má už teraz pripravený aj projekt výstavby kanalizácie, ktorá tiež chýba a ktorá by mala nadväzovať na stavbu ČOV. Vybudovať by sa malo niekoľko kilometrov potrubí, prakticky po celej dedine.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM