Stanislav Černák Rôzne

Opäť nás čakajú extrémne teplá! Meteorológovia nevylučujú ani 38 stupňové horúčavy

V tomto roku sme už jednu vlnu horúčav zažili v druhej polovici júna, keď maximálna teplota vzduchu miestami dosahovala 34 až 36 stupňov Celzia. Teraz by mala teplota vystúpiť ešte vyššie.

Ilustračný obrázok k článku Opäť nás čakajú extrémne teplá! Meteorológovia nevylučujú ani 38 stupňové horúčavy
Zdroj: Webnoviny.sk

V druhej polovici tohto týždňa nás čakajú extrémne horúce dni a tropické noci! Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Kým v uplynulých dňoch maximálne denné teploty nepresiahli tridsiatku, situácia by sa podľa meteorológov mala v najbližších dňoch zmeniť.

„Do strednej Európy začne prúdiť horúci tropický vzduch a teplota vzduchu tak výrazne stúpne. Hlavnou príčinou bude slabnúca oblasť vyššieho tlaku vzduchu nad západnou Európou, ktorú postupne nahradí brázda nízkeho tlaku vzduchu a po jej prednej strane začne do našej oblasti od juhozápadu prúdiť tropický vzduch zo severozápadnej Afriky,“ informuje SHMÚ.

Budú padať teplotné rekordy

Maximálna denná teplota tak podľa SHMÚ stúpne od stredy do piatku na 33 až 35 stupňov, cez víkend by mohla vystúpiť až na 36 až 38 stupňov! „Bude teda atakovať dlhodobé rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu,“ predpovedajú meteorológovia. Rekordy budú na spadnutie určite v Dudinciach a Sliači.

Prevládať by malo počasie s malou oblačnosťou s možnosťou ojedinelých prehánok alebo búrok, hlavne v horských oblastiach. „Z dnešných predpovedných materiálov vyplýva, že táto vlna horúčav by mala vyvrcholiť na začiatku budúceho týždňa,“ dodáva SHMÚ.

V tomto roku sme už jednu vlnu horúčav zažili v druhej polovici júna, keď maximálna teplota vzduchu miestami dosahovala 34 až 36 stupňov Celzia. „Nadchádzajúce horúce obdobie však bude pravdepodobne ešte výraznejšie ako hodnotami maximálnej dennej teploty, tak aj dĺžkou jeho trvania. Je preto nutné dodržiavať pitný režim a ak je to možné vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu, najmä v popoludňajších hodinách.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM