Jana Mlynarova Rôzne

Osud Borovej Hory stále nejasný

Predseda BBSK vetoval uznesenie, ktorým krajskí poslanci zrušili predaj Borovej hory súkromnej spoločnosti.

Začiatkom októbra zrušili župný poslanci predaj areálu bývalej liečebne tuberkulózy na Borovej hore súkromnej spoločnosti.. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milan Murgaš teraz využil svoju právomoc župana a výkon tohto uznesenia pozastavil. Ak ho chcú poslanci prehlasovať, za uznesenie musí hlasovať viac ako polovica z nich, no po prehlasovaní sa už nevyžaduje županov podpis. Na nové hlasovanie je stanovený limit dvoch mesiacov.

„Borová hora sa dostane na rokovanie až po voľbách, rozhodovať o jej ďalšom osude bude už nový poslanecký zbor," povedal poslanec BBSK za Zvolen Juraj Družbacký. Práve on navrhol v októbri uznesenie na predaj Borovej hory zrušiť. Argumentoval, že Borovú horu predali pod cenu znaleckého posudku a v rozpore so zákonom, pretože od júla platí novela zákona o nakladaní s majetkom vyšších územných celkov a tá hovorí, že znalecký posudok pri predaji nehnuteľností nemôže byť starší ako šesť mesiacov. Župa musí podľa neho vyhlásiť na predaj novú verejnú súťaž.

„Podali sme tiež podnet na Krajskej prokuratúre v Banskej Bystrici, aby preskúmala zákonnosť predaja Borovej hory, respektíve výkon uznesenia, ktoré poslanci schválili v auguste." Všetci poslanci za Zvolen pri hlasovaní v auguste predaj Borovej hory nepodporili.

„Za zrušenie uznesenia hlasovalo v októbri 62 percent poslancov a už teraz to bola väčšina. Dopustil, že cena znaleckého posudku na areál Borovej hory bola nízka a dovolil predať ho pod cenu znaleckého posudku. To svedčí o jeho vzťahu k Zvolenu," dodal Družbacký.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM