Stanislav Černák Rôzne

Otvoria novinky, ktoré vás zlákajú do prírody: Tešte sa na novú vyhliadkovú vežu aj turistickú magistrálu

Turistický Novohrad a Podpoľanie otvorí novú cestičku po hranici s Maďarskom. Úsek bude mať viac ako 24 kilometrov a 45 zastavení.

Ilustračný obrázok k článku Otvoria novinky, ktoré vás zlákajú do prírody: Tešte sa na novú vyhliadkovú vežu aj turistickú magistrálu
Zdroj: TASR

Pokračovať v budovaní cyklotrás a turistických chodníkov, podieľať sa na propagácii cestovného ruchu a podporovať kultúrne a spoločenské podujatia v regióne chce aj v tomto roku Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie. Už na máj pripravuje počas Dňa cestovného ruchu v Novohrade v obci Lipovany otvorenie južnej turistickej magistrály na trase Kalonda – Šiatorská Bukovinka a tiež sprístupnenie novej vyhliadkovej veže.

Nová magistrála

Viac ako 24-kilometrový úsek Kalonda – Šiatorská Bukovinka, vedúci po hraničnej čiare s Maďarskom, má až 45 zastavení, na ktorých združenie osadilo informačné tabule a takto viac priblížilo prírodné a kultúrne danosti regiónu turistom.

Podľa predsedu predstavenstva OOCR Milana Spodniaka plánov je však oveľa viac. Náučnou turistickou trasou a cyklotrasou by napríklad chceli v dohľadnom čase spojiť obec Kalonda aj s Detvou a Hriňovou a tiež Šiatorskú Bukovinku s Rimavskou Sobotou.

Čerpanie eurofondov

Aktuálne však tak ako všetky podobné organizácie aj OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie čaká na nové výzvy pre čerpanie financií z eurofondov. Združenie totiž doposiaľ „žilo“ len z asi dvadsaťtisícovej dotácie z ministerstva dopravy.

OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie pôsobí od roku 2012 na území okresov Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš i v časti okresu Detva. Jeho členmi je asi 35 miest a obcí týchto okresov. V celej oblasti žije vyše 150 000 ľudí. Región dlhodobo trpí skoro 30-percentnou nezamestnanosťou. Takmer úplne tu zanikol tradičný keramický, strojársky, sklársky i potravinársky priemysel.

Chcú rozvinúť cestovný ruch

Ako sa píše na stránke OOCR, ani cestovný ruch doteraz nie je v regióne dostatočne rozvinutý. Pritom krajina ohraničená na severe a západe Poľanou, Krupinskou planinou, Javorím a Ostrôžkami, Veporskými vrchmi, na východe a juhu údoliami rieky Ipeľ a naším najmladším sopečným pohorím Cerovou vrchovinou, je nezdevastovaná urbanizáciou, s množstvom zachovalých lesov, prírodných, geologických a paleontologických unikátov i množstvom historických a kultúrnych pamiatok. V niektorých lokalitách sú ešte živé folklórne tradície. Rieku Ipeľ je možné od stredného toku pod Lučencom turisticky splavniť až do jej ústia v Dunaji. V krajine je mnoho termálnych prameňov, prírodných kúpalísk i možností na lyžovanie a zimnú turistiku. Vzdialenosť medzi teplými lesostepnými oblasťami a horským pásmom je autom na pol hodinu. Skrátka, prírodné podmienky na rozvoj turizmu sú skoro ideálne.

OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie chce tieto prírodné a kultúrne danosti regiónu postupne „premeniť“ na produkty cestovného ruchu, navzájom ich pospájať, vybaviť infraštruktúrou tak, aby tu vznikla turistická destinácia poskytujúca program na desať- až 14-denný pobyt. Hlavným cieľom OOCR je, aby turizmus začal fungovať ako priemyselné odvetvie prinášajúce nové pracovné príležitosti a celkovú ekonomickú prosperitu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM