Baculík Tomáš Rôzne

PAPER LIFE

Nakladanie s odpadovými olejmi v SR je na úrovni vyspelých krajín EÚ

V Programe odpadového hospodárstva (POH) SR do roku 2010 bol stanovený cieľ dosiahnuť 80 % materiálové zhodnotenie a 20 % energetické zhodnotenie odpadových olejov v SR, ale tento cieľ nebude splnený. Skonštatovala to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vo svojom najnovšom (jún 2010) vyhodnotení POH SR do roku 2010. Napriek tomu má materiálové zhodnocovanie odpadových olejov potešiteľne stúpajúci trend. Kým v roku 2005 to bolo 30,91 %, v roku 2009 už 66,23 %. Naproti tomu energetické zhodnocovanie pokleslo z hodnoty 25,27 % v roku 2005 na hodnotu 11,5 % v roku 2009. Pomerne vysoký podiel predstavuje zhodnocovanie ostatné (okolo 20 %), čo je vlastne skladovanie odpadov pred použitím. Medzi odpadové oleje bolo zaradených 28 druhov odpadov. V POH SR na roky 2006 až 2010 boli medzi odpadové oleje zaradené aj odpadové emulzie. Do predkladaného vyhodnotenia však odpadové emulzie neboli zaradené, a to z dôvodu, že spravidla obsahujú veľké množstvo vody, ich zloženie nie je známe, čo skresľuje celkové bilancie (na túto skutočnosť upozorňuje aj Komoditný program sektora odpadových olejov Recyklačného fondu na roky 2006 – 2010). Podľa hrubých odhadov sa na Slovensku spotrebuje ročne cca 50 000 ton olejov a z nich vznikne 65% odpadových olejov, údaje o skutočných množstvách sa ale nedajú získať.

Podľa informácií riaditeľa Recyklačného fondu Jána Líšku je súčasná úroveň zberu a zhodnocovania odpadových olejov, aj vďaka aktivitám neštátneho Recyklačného fondu, porovnateľná s úrovňou dosahovanou vo vyspelých krajinách EÚ. Fond za takmer deväť rokov svojej existencie podporil systém nakladania s odpadovými olejmi, predovšetkým ich zber a materiálové zhodnocovanie, finančnými prostriedkami v objeme 8,82 mil. EUR. Na celkovo 73 jednokomoditných projektov poskytol 7,97 mil. EUR a na podporu 95 viackomoditných projektov, realizovaných predovšetkým v mestách a obciach Slovenska, ďalších 0,847 mil. EUR. Pritom na zber odpadových olejov bolo použitých 3, 424 mil. EUR, na podporu realizácie kapacít na ich zhodnocovanie 5,160 mil. EUR a podporu propagácie procesu zhodnocovania odpadových olejov 236 840 EUR.

,,Uprednostňujeme materiálové zhodnocovanie pred energetickým. Tento prístup podporuje procesy znižujúce množstvo výskytu odpadových olejov a zabezpečujúce ich oddelený zber, čo zlepšuje ich zhodnocovanie. Postupne sa zavádza oddelený zber odpadových olejov a fond podporuje laboratórne analytické zariadenia, ktoré definujú kvalitu odpadových olejov a predurčujú spôsob ďalšieho nakladania s nimi na materiálové, alebo energetické zhodnotenie. Vďaka realizácii projektov podporených fondom, sa zvýšil objem zberu odpadových olejov z 3 050 ton v roku 2004 na 13,7-tisíc ton v roku 2008 a ich zhodnotenie vzrástlo za toto obdobie zo 4 460 ton na 14,94-tis. ton. Pritom fond môže prispieť podnikateľským subjektom iba do výšky maximálne 30 % z celkových investičných nákladov a v prípade obcí až 95 % “, vysvetlil J. Líška.

Dodal, že podpora fondu sa viaže primárne na inováciu, ale aj na rozšírenie používania už existujúcich postupov, napríklad vo firmách KONZEKO, s. r. o., Markušovce, EKOL – Recyklačné systémy, s. r. o. Prešov, ECOFIL, spol. s r. o., Michalovce. Medzi najväčšie projekty podporené z Recyklačného fondu patria projekty spoločnosti DETOX, s. r. o. Spoločnosti KONZEKO, s. r. o., Markušovce poskytol fond dotácie na kúpu nákladných cisternových áut a na technológiu zhodnocovania odpadových olejov. BONEKO HOLÍČ, a. s., zas dostala dotáciu na recyklačnú linku olejových filtrov. Fond podporil sumou aj projekty firmy AGRUSS, s. r. o., Bratislava, zamerané na odpadové oleje – ich oddeľovanie od vôd, úpravu a triedenie, aj kúpu vozidiel na ich zber a súpravy na prepravu alternatívneho paliva, rovnako tak projekt spoločnosti ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky na zber odpadových olejov na zhodnotenie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM