Stanislav Černák Rôzne

Parádny výlet neďaleko Zvolena: Ak ste ochotní oželieť full servis hotelov, tu si prídete na svoje!

Náš región je bohatý na krásne miesta. Jedným z nich sú Kráľovce-Krnišov, ktoré sú ideálnym miestom na tzv. aleternatívnu turistiku.

Ilustračný obrázok k článku Parádny výlet neďaleko Zvolena: Ak ste ochotní oželieť full servis hotelov, tu si prídete na svoje!
Zdroj: TASR

Jednou z doteraz málo známych lokalít, v ktorej sa dá realizovať tzv. alternatívna turistika, je obec Kráľovce-Krnišov v okrese Krupina. Niekoľko atrakcií v dedinke a jej okolí je pre nenáročných turistov, ktorí sú schopní oželieť full servis hotelov či penziónov, jedinečným tipom na víkend.

Až 22 vínnych pivníc

Prvou raritou dedinky so 166 obyvateľmi je skupina 22 vínnych pivníc, tzv. pivničiek, nachádzajúcich sa asi dva kilometre za obcou v smere na Krupinu. Do skaly boli vytesané v stredoveku a pôvodne slúžili pravdepodobne ako úkryt pred Turkami. Sú v rukách súkromníkov, na požiadanie však vedenie obce vie pre skupiny turistov zabezpečiť sprievod s možnosťou ochutnávok miestnych jedál a vín. Pivničky sú bez elektriny, pred takmer každým domcom je ale ohnisko. Miestni tam zvyknú tráviť dlhé letné večery.

Blízko obce je aj mohutný takmer 450-ročný Koháryho dub. Má obvod kmeňa 650 cm a výšku 25 m. Podľa legendy v čase Koháryho panstva bol pre veľkosť koruny zdrojom príjemného oddychu pre šľachtu v čase poľovačiek. Rád vraj pod ním odpočíval aj samotný barón Koháry.

V obci je dodnes zachovaná aj radová zástavba dedinskej architektúry. Asi desiatka tradičných domov na tzv. Vrchnom rade pochádza z polovice a konca 19. storočia. Samospráva chce túto časť dostať na zoznam pamiatkových rezervácií. V obci sú aj štyri domy so statusom kultúrnej pamiatky.

750. výročie

Podľa starostu Ľubomíra Slančíka na budúci rok si obec pripomenie 750 rokov od prvej písomnej zmienky. Oslavy by mali byť príležitosťou predstaviť aj širšej verejnosti tieto jedinečné zaujímavosti.

„Podľa možností sa chceme v najbližších rokoch uchádzať o granty, ktoré by skrášlili a zatraktívnili dedinu. Napríklad na budovanie sedemkilometrového turistického chodníka z našej obce do Žibritova, kde sú podobne ako u nás zachované staré obydlia. Na kopcoch nad oboma dedinami chceme navyše vybudovať rozhľadne a tiež informačné tabule a odpočívadlá,“ povedal.

V obci sa nachádza aj evanjelický kostol v neogotickom slohu z roku 1794. Prestavaný bol v roku 1909, keď obec zachvátil ničivý požiar. Zhoreli takmer všetky krytiny na domoch, ktoré boli toho času z ražnej slamy, tzv. šúbikov.

V časti Krnišov sa dodnes nachádza zachovalá zvonica, dominanta tejto časti obce. „Naším zámerom je využiť zvonicu aj ako požičovňu bicyklov pre turistov. Záujemcovia by na obsluhu požičovne iba zazvonili malým zvonom,“ priblížil Slančík.

Svojrázna dedinka ponúka vínne pivnice i alternatívnu turistiku
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM