Stanislav Černák Rôzne

Patria bicykle na námestie? Hlasovanie poslancov vyvolalo vášne, pre takýto krok sa rozhodlo mesto!

Poslanci ešte počas júnového zasadania neschválili pohyb cyklistov po námestí. Tento fakt vyvoláva viaceré diskusie Zvolenčanov. Mesto sa teraz rozhodlo pre zaujímavý krok. Čo sa udeje vo Zvolene?

Ilustračný obrázok k článku Patria bicykle na námestie? Hlasovanie poslancov vyvolalo vášne, pre takýto krok sa rozhodlo mesto!
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodnutie zvolenských poslancov o trvaní zákazu vjazdu bicyklov na pešiu zónu na zvolenskom námestí vyvolalo v meste mnoho diskusií. Či už priamo v podnikoch pri pivku, alebo na sociálnych sieťach. Vo väčšine prípadov boli zvolenskí poslanci kritizovaní. Samozrejme, našli sa aj takí, ktorí tento zákaz podporujú.

Názory Zvolenčanov

„Nechápem, prečo nepodporili poslanci pustenie bicyklov na námestie. Majú to tak okolité mestá, ale akoby zvolenská klasika, sto rokov za opicami,“ povedal pre náš portál pán Milan. „Nechápem to veruže, máme cyklochodník, po ktorom keď idem, tak sa aj tak musím vyhýbať chodcom. Všade vo väčších mestách je povolený vjazd na bicykli na pešej zóne. Aj cyklisti vedia, že majú byť opatrní, takže nemyslím, že by dochádzalo k nejakým kolíziám, toto bol podľa mňa chybný krok,“ doplnil svoj názor Ivan.

„Je na škodu veci, že návrh neprešiel, nie raz som videl ako cykloturisti pri vstupe na pešiu zónu neveriacky krútia hlavami a zosadajú z bicyklov. O bezpečnosť chodcov sa netreba obávať, každý uvedomelý cyklista prispôsobí rýchlosť a dá si záležať, aby neohrozil chodcov a deti. Skôr ako sa niektorí mestskí poslanci rozhodli hlasovať proti a ďalší zase nehlasovať vôbec, mali si zistiť informácie a skúsenosti z miest, v ktorých cyklisti vstup na pešie zóny povolený majú,“ pridal ďalší názor cyklista Jozef.

Naopak, súhlas s týmto zákazom vyjadrila mamina Eva. „Veľakrát sa hrajú na námestí menšie deti, akokoľvek môže byť cyklista opatrný, nešťastie je na svete. A navyše majú svoje cyklochodníky, tak nech sa premávajú po tých.“

Bude verejná diskusia

Ako vidieť, je to stále pálčivá téma vo Zvolene a nanajvýš aktuálna, zareagovalo na ňu aj mesto. Rozhodla sa pre vhodný krok. Budúci štvrtok 23. júla bude od 17:00 hod. vo fun zóne verejná diskusia na tému cyklodoprava.

„Práve preto Zvolen pozýva vo štvrtok hostí zo Zvolena, z Bystrice, ale i z Detvy. Andrea Štulajterová z MsÚ Banská Bystrica a poslanec za mesto Banská Bystrica Marek Modranský prídu porozprávať, aká bola ich cesta k rozvoju cyklodopravy a ako hodnotia svoje rozhodnutia dnes. Aké sú ich skúsenosti s cyklodopravou v meste a prečo je nevyhnutné postaviť sa k plánovaniu dopravy v meste strategicky,“ povedala hovorkyňa mesta Eva Ježovičová.

Ako ďalej prezradila, príde aj Radovan Červienka z Cyklokoalície, ktorý priblíži prácu nielen tejto iniciatívy, ale aj prácu pracovnej skupiny pri MsÚ Zvolen, svoje postoje k niektorým otázkam a navrhované riešenia. Jana Pavlíková z OZ Slatinka načrtne svoj pohľad na cyklodopravu ako priaznivec tohto športu, ale aj ako človek, ktorý cyklodopravu chápe ako možné riešenie preplnenosti miest automobilmi.

A napokon na túto tému bude diskutovať aj Dušan Gdovín z Odboru výstavby, životného prostredia a dopravy priblíži, aké možnosti pre rozvoj nemotorizovanej dopravy Zvolen ponúka a čo by malo byť prvým krokom. Diskusia nebude určená len nadšencom cyklistiky, ale práve ľuďom, ktorí sú voči cyklistom skeptickí a obávajú sa ich vstupu na námestie.

„Máte otázku k téme? Príďte ju položiť odborníkom do Fun zóny. Mesto vyzýva všetkých Zvolenčanov, aby sa diskusie zúčastnili na bicykloch a ukázali, že majú o cyklodopravu v meste skutočný záujem,“ dodala Ježovičová na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM