Monika Obrtalová Rôzne

Pekné počasie potrápi alergikov

Pekné počasie počas uplynulého týždňa prispelo k ďalšiemu nárastu koncentrácií peľových alergénov, predovšetkým jelše a liesky, v ovzduší na celom území Slovenska. K lokálnemu zníženiu denných koncentrácií peľu dochádzalo len v súvislosti so zrážkovo

Najvyššie koncentrácie peľu liesky zachytila v uplynulom týždni monitorovacia stanica v Banskej Bystrici v utorok, keď namerali 210 peľových na meter kubický vzduchu. „V teplejších oblastiach Slovenska je už peľ liesky prevažne na ústupe, narastať však začali hladiny slabších alergénov z čeľade cyprusovité – tisovité. Ich najvyššie hladiny zachytila monitorovacia stanica Bratislava a to 561 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Evidujeme už aj vyššie koncentrácie peľu vŕby, brestu a topoľa. Na celom území Slovenska pribudol aj peľ jaseňa. Medzi spórami húb dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium,“ uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Prognózy na tento týždeň naznačujú, že peľová sezóna jelše a liesky už skoro na celom území Slovenska prekročila svoje maximum a denné koncentrácie ich peľu budú pomaly klesať. Naďalej však budú narastať budú hladiny peľu drevín brestu, topoľov, vŕb a jaseňa. V teplejších oblastiach začne pribúdať peľ brezy, ktorý je najagresívnejším alergénom jarného obdobia a predstavuje veľké alergické nebezpečenstvo. Na celom území Slovenska okrem lokálnych poklesov počas daždivých dní treba naďalej počítať s vysokými koncentráciami peľu a spór v ovzduší. Podrobné údaje môžu alergici nájsť na stránkach príslušných RÚVZ a na novom portáli www.alergia.sk.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM