Ľubomíra Karmanová Rôzne

Petra ako letuška na najkrajších miestach sveta: Pozrite si jej spoveď a zábery z foťáku!

Krásne uniformy, obdiv a cestovanie po svete. To je obraz práce letušky, o ktorej sníva mnoho dievčat. Petre z nášho kraja sa sen o rozprávkovom zamestnaní splnil. Práca pre jednu z top aeroliniek na svete, však nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať.

Ilustračný obrázok k článku Petra ako letuška na najkrajších miestach sveta: Pozrite si jej spoveď a zábery z foťáku!
Zdroj: Dnes24.sk

Petra z Lučenca, kedysi skromné mladé dievča plné odvážnych plánov, dnes skúsená letuška, pracujúca pre jednu z najprestížnejších aeroliniek na svete. Cesta k vysnívanej práci, však, nebola jednoduchá a ako sama Petra tvrdí, ani rozprávkové zamestnanie nie je zadarmo.

„Práca letušky je fyzicky veľmi náročná, keďže lietame z jedného kontinentu na druhý v rôznych časových zónach s minimom oddychu. Raňajky o polnoci, večera o tretej ráno, to je u nás normálne, ale pre telo nie ideálne. Jet Lag je známy u letušiek práve z tohoto dôvodu. Porušené biologické rytmy. To je najväčší boj v mojom povolaní,“ hovorí mladá letuška.

Keď si absolventka SPŠ Sklárskej v Poltári podávala prihlášku na Fakultu priemyselných technológií do Púchova, ešte ani netušila, kam ju časom osud zaveje. Po troch rokoch školy vyrazila do Londýna, napriek slabému jazykovému vybaveniu. „V Londýne som sa vypracovala na pokročilú úroveň angličtiny a prišlo spontánne rozhodnutie stať sa letuškou,“ spomína na svoje začiatky Petra.

Z malej leteckej spoločnosti do TOP aeroliniek

Keďže v Londýne nemala veľkú šancu získať svoju prácu snov, vycestovala do Frankfurtu. „Vybrala som si nesprávnu spoločnosť, ktorá neponúkala cestovanie okolo sveta a životný štýl skutočnej letušky. Bol to však skvelý test zistiť, či budem rada lietať, keďže to bola prvá skúsenosť v oblasti letectva všeobecne,“ vysvetľuje.

S jasným cieľom lietať pre niektorú z najlepších svetových aeroliniek si to namierila do Dubaja. Po absolvovaní náročných pohovorov sa to konečne podarilo.

„Po nekonečných pohovoroch a obligáciách som dostala ako sa to v Emirátoch hovorí „náš zlatý telefonát“ o úspešnom konečnom pohovore a začiatku dlhých príprav pred príletom do Arabských Emirátov,“ hovorí.

Stať sa letuškou v prestížnej spoločnosti nie je jednoduché. Ako Petra zo skúseností vie, letuška musí byť asertívna, ústretová, prirodzená a spoločenská. „Nie sú to pohovory pre herečky. Ak nemáte radi ľudí, nič pre vás. Ľudia vám prinesú do cesty tisíce emócií a situácií, musíte byť schopná riešiť ich rýchlo a pohotovo.“ Dôležité je aj vzdelanie. Samotná Petra má kolegov lekárov, architektov, baletky, ale aj módnych návrhárov.

Jeden deň Seychely, druhý Austrália

Mnohé letušky sa za ich prácou vyberú kvôli možnosti vidieť svet. Teraz momentálne lietame do 140 destinácií a list sa rozširuje. Ak si však niekto myslí, že Petra už bola všade, tak to určite nie. Napriek tomu nádherné fotografie z celého sveta jej môže ktokoľvek len ticho závidieť. Aj to úžasného cestovanie si vyberá svoju daň.

„Musím byť vždy pripravená na 1000 zmien. Keď mám letieť do Ríma, môže sa stať, že na poslednú chvíľu odletím do Austrálie. Nikto sa nedokáže tak rýchlo adaptovať toľkým zmenám ako letušky. Opustenie komfortnej zóny – tak by som zhrnula prácu letušky,“ hovorí na záver Petra.

Napriek tomu, ako sama tvrdí, nič nie je zadarmo. Každý si musí zvážiť čo, a do akej miery obetuje za tento životný štýl a cestovanie okolo sveta. Podľa Petry sa však práca na zemi nevyrovná ani tomu najhoršiemu dňu lietania.

Prečítajte si aj Petrine rady, ako zvládnuť let na druhý koniec sveta. Letíte na opačný koniec sveta? 7 rád od letušky Petry z Lučenca: Toto v lietadle určite neskúšajte!

Petra Redvelvet - práca snov
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM