Stanislav Černák Správy

Pilotný projekt vo Zvolene púta pozornosť: Budú radiátory slúžiť okrem kúrenia aj na chladenie?

Radiátory možno začnú v domácnostiach aj chladiť. Vo Zvolene ako v jedinom meste na Slovensku prebieha pilotný projekt kúrenia a chladenia v jednom.

Ilustračný obrázok k článku Pilotný projekt vo Zvolene púta pozornosť: Budú radiátory slúžiť okrem kúrenia aj na chladenie?
Foto: Slávka Kellová

Témou chladenia sa slovenskí dodávatelia tepla už nejaký čas zaoberajú. „Okrem hlavného dôvodu – klimatických zmien vedúcich k rastúcej priemernej teplote u nás – je dôležitým faktorom aj vyťaženie výrobných zdrojov centrálneho zásobovania teplom (CZT),“ vysvetlil dôvody úvah predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšivaný.

„Naším hlavným cieľom je hľadať spôsob, ako spotrebiteľom znižovať cenu tepla, pričom výroba chladu by znižovala fixné náklady na teplo. Navyše, chladenie využívajúce systémy CZT by mohlo byť ekologickejšie aj ekonomickejšie ako klasické chladenie,“ priblížil.

Pilotný projekt vo Zvolene

Ako ďalej informoval Obšivaný, už v súčasnosti na Slovensku, konkrétne vo Zvolene, funguje pilotný projekt kúrenia a chladenia v jednom. Studená voda, ktorá tam ochladzuje kancelárie v administratívnej budove miestneho dodávateľa tepla, však zatiaľ nekoluje v radiátoroch, ale v kapilárnych rohožiach umiestnených na stropoch. Aj keď je tento spôsob chladenie trocha odlišný od riešenia, ktoré by malo v budúcnosti chladiť naše domácnosti, pracuje na rovnakom princípe centrálneho zásobovania teplom v kombinácii s efektívnym zariadením.

Technologická revolúcia

Využitie výrobných kapacít v systémoch CZT na maximum by z pohľadu efektívnosti výroby energií predstavovalo aj významný prínos pre zníženie fixných nákladov pri výrobe. V radiátoroch by tak v zime prúdila teplá voda a v lete, naopak, studená, čo by sa mohlo odzrkadliť na poklese cien tepla. Výrobné zdroje aj rozvody sú na takúto zmenu skonštruované. „Chladenie prostredníctvom CZT by predstavovalo malú technologickú revolúciu. Radiátory v bytoch by tak po novom mohli slúžiť nielen na kúrenie, ale aj na chladenie,“ konštatoval Obšivaný.

Chladenie prinesie úsporu

Chladenie prostredníctvom už nainštalovaných rozvodov CZT a domácich radiátorov prinesie viacero pozitívnych aspektov aj pre zákazníkov. Kvalita chladenia takýmto spôsobom je podstatne vyššia, ako je chlad dodávaný z klimatizačných jednotiek fúkaním do miestnosti. „Komfort užívateľov zostane zachovaný a je podobný ako pri dodávkach tepla,“ zdôraznil.

Z ekonomického hľadiska prinesie domácnostiam úsporu, keďže jedno zariadenie bude dodávať teplo aj chlad. Odpadnú tým minimálne nevyhnutné investície do klimatizačnej jednotky a stavebných úprav. Odberatelia by tak mali zaručenú tepelnú pohodu počas celého roka a teplotu domácností by si mohli regulovať podľa svojich požiadaviek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM