Stanislav Černák Kultúra

Po 3 rokoch opäť do kina: Krupinčania sa môžu tešiť na prvé filmy ešte pred Vianocami

Milovníci dobrých filmov v oblasti Hontu sa konečne dočkali. V Krupine bude po 3 rokoch premietať známe kino Kultúra.

Ilustračný obrázok k článku Po 3 rokoch opäť do kina: Krupinčania sa môžu tešiť na prvé filmy ešte pred Vianocami
Zdroj: TASR

Krupinské kino Kultúra bude po troch rokoch opäť premietať. Diváci by prvé filmy mali vidieť niekedy decembri, v predvianočnom čase. Mesto dostalo v lete od Audiovizuálneho fondu dotáciu asi 33 000 eur na jeho digitalizáciu. Obálky záujemcov o dodávku a inštaláciu techniky otvárali na Mestskom úrade (MsÚ) v Krupine v uplynulých dňoch.

„Predpokladáme, že ten, kto sa stane víťazom súťaže, nainštaluje nový systém do šiestich týždňov,“ povedal vedúci oddelenia kultúry na MsÚ Ján Alakša.

Krupina chcela najskôr nainštalovať nižšiu a lacnejšiu formu digitalizácie, tzv. E-cinema, neskôr sa rozhodla, že pristúpi k vyššej, D-cinema forme. „Táto nám umožní premietať premiéry hneď po ich uvedení vo svete,“ uviedol Alakša. Zároveň pripraví kino aj na premietanie v 3D priestore. „To sa bude dať po zakúpení špeciálnych okuliarov,“ pripomenul. Výhodou novej technológie je to, že bude prenosná. Mesto ju bude v lete využívať aj na premietanie v tamojšom Amfiteátri Viliama Polónyiho. Samospráva chce ešte využiť možnosť požiadať Audiovizuálny fond aj o pôžičku na obnovu interiéru kina a výmenu zastaraných kresiel.

Krupinské kino Kultúra prestavali na kino v 70. rokoch uplynulého storočia z pôvodného Katolíckeho kultúrneho domu z roku 1939. Dnes má kapacitu 224 miest. Podľa Alakšu rekordy návštevnosti zažívali na prelome tisícročí, keď napríklad Levieho kráľa premietali 26-krát po sebe, tri či štyri razy za deň. Ešte viac ľudí prichádzalo ale v 70. rokoch na niektoré filmy premietané v krupinskom amfiteátri, ktorý má kapacitu 1000 miest.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM