Stanislav Černák Kultúra

Po zotmení sa Poľana zahalí do svojich tajomných tieňov a... Takéto dobrodružstvo ľudí čaká už onedlho!

Matka Podpoľania, stratovulkán Poľana, otvára svoju náruč pre širokú verejnosť. Na svoje si prídu najmä milovníci prírody. Pripravený je zaujímavý a bohatý program. Veď čítajte, dozviete sa viac.

Ilustračný obrázok k článku Po zotmení sa Poľana zahalí do svojich tajomných tieňov a... Takéto dobrodružstvo ľudí čaká už onedlho!
Zdroj: Dnes24.sk

Už v sobotu 30. mája privíta Poľana verejnosť, pretože je pripravené podujatie Deň otvorených dverí priamo v prírode.

Pri príležitosti 25. výročia Biosférickej rezervácie Poľana sa na horskom masíve uskutoční celodenný kultúrno prezentačný, turistický program. V paralelnom programe je naplánovaná aj cyklojazda Poľanou. Najdobrodružnejšia a najtajomnejšia časť programu nielen pre tých najmenších však nastane až večer. Na literárnu a rozprávkovo-dobrodružnú časť programu s názvom „Večer na Poľane“ je ale nevyhnutné sa vopred prihlásiť.

Program pri horskom hoteli

„Program sa začne v Horskom hoteli Poľana o 9:30 hod. prezentáciou obcí a organizácií, a regionálnych producentov v Podpoľaní. Správa Chránenej krajinnej oblasti-Biosférickej rezervácie Poľana (CHKO-BR Poľana) sa postará o prezentáciu činnosti stráže prírody. Zabezpečia sprievodcovskú činnosť po lúkach v okolí hotela s odborným výkladom s názvom „Za krásami orchideí.“ Nebudú chýbať tvorivé dielne,“ povedala hovorkyňa Detvy Zuzana Juhaniaková.

Tešiť sa môžete aj na kultúrny program a prezentáciu nových kníh. Od 13:00 hod. bude pre záujemcov prvý organizovaný zostup z Poľany na námestie v Detve po modrej značke. Od 15:30 na hlavnom námestí v historickej časti Detvy bude slávnostné ukončenie a odovzdanie štafety organizátorom budúcoročného 53. ročníka celoslovenského stretnutia čitateľov časopisu Krásy Slovenska. Nasleduje kultúrny program za účasti folklórnych súborov z Detvy a váľanie mája.

Cyklojazda Poľanou

Na svoje si prídu aj milovníci cyklistiky. Cyklojazda Poľanou sa začne ráno o 9:00 hod. pri Hrochoťskom mlyne. Ten je vstupnou bránou do Hrochoťskej doliny, ktorá privádza do lesníckej dedinky Kyslinky. To už je kráter Poľany. Odtiaľ budú cyklisti pokračovať hore k Horskému hotelu Poľana.

Večer na Poľane

O 18:00 hod. sa v areáli horského hotela začne čítanie povestí o starobylej Poľane. O 19:00 hod. premietnu film o Zadnej Poľane a film Medveď obdivovaný aj zatracovaný. To najlepšie na záver, alebo ako sa to vraví. „Po zotmení sa Poľana sa zahalí do svojich tajomných tieňov, začne sa najdobrodružnejšia časť nazvaná Večer na Poľane. Na nočný pochod Poľanou je nutné sa prihlásiť na tel. čísle: 0903 298 304 alebo na e-mailovej adrese lucia.minova@sopsr.sk,“ povedala Juhaniaková.

Pracovníci Správy CHKO-BR Poľana prevedú záujemcov cez nočný les a májovými kvetmi rozkvitnuté lúky cez Vodopád Bystrého potoka dolu do Hriňovej – Bystrô. Druhá dobrodružná výprava prejde nočnou Poľanou cez Kalamárku na Stavanisko do Detvy.

Foto: Správa CHKO-BR Poľana, P. Albert, J. Bariak

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM