Webnoviny - Rôzne

Počet mýtnych úsekov sa zvýši na vyše tisíc

Ministerstvo dopravy posudzuje požiadavky dopravcov na skrátenie sporných cestných úsekov pri platení mýta

. Od začiatku februára by sa mal počet všetkých mýtnych úsekov na diaľniciach, rýchlocestách a cestách prvej triedy zvýšiť zo súčasných okolo 850 na viac ako tisíc. Minister dopravy Ľubomír Vážny v pondelok rokoval so zástupcami Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia a Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) o úprave mýtnych úsekov na cestách prvej triedy tak, aby autodopravcovia mohli platiť za skutočne prejazdenú vzdialenosť. Do úpravy spoplatnených úsekov je na cestách prvej triedy zavedená od 14. do 31. januára dočasná nulová sadzba mýta.

„Nových úsekov bude viac ako tisíc. Zostať by mal najmenší päťkilometrový úsek, pokiaľ tam nie je žiadna odbočka alebo možné odbočenie, aby dopravca platil skutočne prejazdenú vzdialenosť,“ povedal hovorca ministra dopravy Stanislav Jurikovič po stretnutí Vážneho s autodopravcami. Všetky doterajšie pripomienky budú podľa neho zapracované do novej vyhlášky, aby mohli platiť od 1. februára. Požiadavky, čo prídu po tomto termíne, budú realizované v ďalších dvoch mesiacoch. Všetky sporné úseky najprv zhodnotia a ak by hrozilo, že dopravca by platil viac ako prejazdil, budú rozdelené.

Rezort dopravy zároveň pripravuje do konca júna dopravné značenie na začiatku a konci spoplatnených úsekov ciest prvej triedy. Dopravcovia, ktorí zaplatia viac ako prejazdili, to môžu podľa Jurikoviča reklamovať. „Nikto by nemal o svoje peniaze prísť. Samozrejme, musí byť dodržaná legislatíva,“ uviedol hovorca.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM