Jakub Forgács Rôzne Správy

Pocta pre žiakov a učiteľov školy v Dobrej Nive. Stoja za najkrajšou knihou o regiónoch

Neďaleko Zvolen sa zrodila unikátna kniha. Približuje chránený areál v chotári obce Dobrá Niva – Gavurky, v ktorom sa nachádza niekoľko stoviek 200- až 400-ročných dubov.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre žiakov a učiteľov školy v Dobrej Nive. Stoja za najkrajšou knihou o regiónoch
4
Galéria
Zdroj: TASR

Žiaci a učitelia Základnej školy s materskou školou v Dobrej Nive stoja za knihou, ktorá v roku 2009 získala prvé miesto v celoslovenskej súťaži Najkrajšia kniha o regiónoch Slovenska. Približuje chránený areál v chotári obce Dobrá Niva – Gavurky, v ktorom sa nachádza niekoľko stoviek 200– až 400-ročných dubov.

„Gavurky boli pred vydaním knihy miestom, na ktoré chodili najmä zahraniční prírodovedci a znalci flóry a fauny, ale naši ľudia o nich často nič nevedeli,“ povedala riaditeľa školy Mária Slosiariková. Jedným z cieľov knihy bolo preto túto skutočnosť aspoň sčasti zmeniť.

Knihu dopĺňajú kresby žiakov

Škola získala na knihu finančnú podporu z ministerstva školstva cez Enviroprojekt. Publikácia vyšla v náklade 500 kusov, no už krátko po vydaní sa rozobrala.

Pri jej zostavovaní pomáhali učiteľom a žiakom prírodovedci z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied vo Zvolene a historici z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Časť knihy dopĺňajú kresby a literárne diela žiakov školy inšpirované návštevou tohto jedinečného miesta.

Vzácne duby

Chránený areál Gavurky je súčasťou Pliešovskej kotliny. Základom územia je dubový porast slavónskeho typu. Podobné územia boli v minulosti na Slovensku početné, avšak postupne zanikali v dôsledku zmien hospodárenia.

Okrem vzácnych dubov, z ktorých najväčšie majú obvod kmeňa viac ako šesť metrov, sa na ploche približne 57 hektárov nachádza aj viacero vzácnych rastlín a žije tam veľké množstvo živočíchov. Oblasť napríklad obývajú desiatky druhov netopierov, čo je na Slovensku rarita.

Pretože je väčšina stromov v pokročilom veku a časť z nich poškodila alebo úplne zničila pred rokmi veterná smršť, učitelia a žiaci školy sa rozhodli, že pomôžu s výsadbou mladých dubov. Podľa riaditeľky ich vysadili celkom 1000, ujala sa však iba menšia časť.

V OBRAZOCH: Základná škola s materskou školou v Dobrej Nive
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM