Nicole Regecová Rôzne

Pod Pustým hradom máme tucet minerálnych prameňov: Zvolenčania využívajú len dva

Zvolen a priľahlé okolie je mimoriadne bohatá na minerálne pramene. Našli by sme ich tu niekoľko desiatok. Samotné mesto ich má 12. Akú je história tých najvyužívanejších?

Ilustračný obrázok k článku Pod Pustým hradom máme tucet minerálnych prameňov: Zvolenčania využívajú len dva
Zdroj: Nicole Regecová

Jedným z najbohatších regiónov na výskyt minerálnych prameňov je samotný stred Slovenska, konkrétne Zvolenská kotlina, blízke Podpoľanie a tiež okres Banská Bystrica. Podľa webovej stránky Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) iba v okresoch Zvolen a Detva je 86 minerálnych prameňov. V Banskej Bystrici a okolí ďalších 69.

Z týchto prírodných prameňov, vrtov, studní či jazierok je však len časť verejne prístupná a využívaná na konzumáciu. Napríklad vo Zvolene eviduje web SAŽP 12 minerálnych prameňov, dnes sú ale širšou verejnosťou využívané len dva.

Staničný

Jedným z nich je takzvaný staničný medokýš pri Hlavnej železničnej stanic. Prameň sa v týchto dňoch, po dlhých desaťročiach, dočkal novej dlažby i pitnej fontány. V minulosti ho často používali cestujúci i obyvatelia mesta, býval mnohokrát zaplavený dažďovou vodou a zastaraný a poškodený bol aj stojan, z ktorého vyvierala minerálna voda.

Do obnovy prameňa investovalo mesto Zvolen podľa informácií z magistrátu približne 2200 eur a to aj napriek tomu, že medokýš nikomu nepatrí. Pôvodne bol totiž vo vlastníctve Československých dráh, pri prevode majetku v roku 1993 sa však naň akosi zabudlo.

Prameň vyteká na zvolenskej stanici od roku 1958, keď v tých miestach robili geologický prieskum pred výstavbou novej železničnej stanice. Až doteraz bol priestor výveru minerálnej vody v stave z roku 1977, kedy okolie prameňa zrekonštruovali a postavili aj stojan na prítok minerálky.

Červený medokýš

Asi najobľúbenejší je u Zvolenčanov tzv. Červený medokýš pri rieke Hron pod Pustým hradom. Ako sa píše na tabuli pri prameni, známy je už viac ako 200 rokov. Červený medokýš býval v minulosti miestom, kde trávili voľné chvíle na „opekačkách“ či piknikoch miestni obyvatelia.

Niekoľko pitných minerálnych vôd vyviera aj v neďalekých kúpeľoch Sliač a Kováčová. Najznámejšou sliačskou minerálkou je silne železitá, ktorá vyviera z prameňa Štefánik. Jej okolie zdobí výrazná farebná mozaika od Milana Laluhu.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery zrekonštruovaného staničného medokýša!

Čítajte tiež:

KOMPLETNÝ PROGRAM Radvanského jarmoku: Tohtoročné lákadlá podujatie za podujatím

TOP 5 správ minulého týždňa: Témy, ktoré najviac zaujali Zvolenčanov

Foto: ilustračné

FOTO: Staničný medokýš konečne zrekonštruovaný a vyčistený
5
Galéria
Zdroj: Nicole Regecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM