Michal Majer Rôzne

Podľa riaditeľa "Rooseveltky" je jej exekúcia protiprávna

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici podľa slov jej riaditeľa Michala Buceka prebiehajú už niekoľko rokov exekúcie formou prikázaním pohľadávky na dlžníka povinného.

„V súčasnosti sú znova nejaké podania na zdravotných poisťovniach ohľadom exekúcií, niečo z tých exekúcií sa nám podarilo znížiť, nakoľko sme rokovali s veriteľmi, ktorí boli ochotní pristúpiť na splátkové kalendáre,“ dodal Bucek. Ako vysvetlil, forma prikázania pohľadávky na dlžníka povinného znamená, že nie je priamo exekvovaná nemocnica, ale príkaz na exekúciu je prenesený na zdravotné poisťovne. Tie uhradia financie exekútorovi a o toľko peňazí menej dostane potom nemocnica. „Tento stav by bol do budúcnosti absolútne neúnosný, lebo sa jedná pomerne o veľké peniaze, ktoré sú odčerpávané z rozpočtu,“ pokračoval Bucek. Podľa jeho slov sa tým zvyšuje riziko ohrozenia poskytovania adekvátnej zdravotníckej starostlivosti pre občana.

Nemocnica má podľa riaditeľa právnu analýzu, ktorá hovorí, že aj uvedený spôsob exekúcie je v rozpore so zákonom, nakoľko štátny majetok nie je možné exekvovať a pohľadávka je tiež majetkom štátu. „Dali sme podanie na Okresný súd v Banskej Bystrici, doteraz nie je ešte rozhodnuté, pre mňa z dosť nepochopiteľných príčin, lebo to podanie je tam už dosť dlho,“ Sú to minimálne dva mesiace.

Nemocnica dala tiež podanie na súd so žiadosťou o zlúčenie exekúcií. Súd v tejto veci rozhodol v jej prospech. Bucek doplnil, že exekúcie prebiehali kontinuálne, to znamená, že mesačne boli odčerpávané peniaze zo systému. Exekúcia bola rozdelená napríklad na osem menších, čím z každej plynuli poplatky pre exekútora a právne služby a tým sa celý proces značne predražoval. „Samozrejme, že tento postup bol účelový… Zlúčením exekúcie sme dosiahli, že poplatky boli účtované len vo vzťahu k jednej exekúcii,“ dodal Bucek.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM