Stanislav Černák Správy

Poškodené domy v Slatinke sa zatiaľ búrať nebudú! Nájomníci si ich môžu opraviť

Poškodené domy v Slatinke, nájomníci ktorých dostali nedávno od Vodohospodárskej výstavby (VV) výzvu na vysťahovanie, sa zatiaľ baliť nemusia. Vedenie štátneho podniku po rokovaní so Združením Slatinka dalo ešte ľudom možnosť opraviť si domy tak, aby spĺňali podmienky na bezpečné obývanie.

Ilustračný obrázok k článku Poškodené domy v Slatinke sa zatiaľ búrať nebudú! Nájomníci si ich môžu opraviť
Zdroj: TASR

Výzvy dostalo 15 nájomníkov, pri čom v obci sa nachádza asi 70 nehnuteľností. Podľa informácií, od Vodohospodárskej výstavby, zúčastnení sa zhodli na tom, že domy, ktoré ohrozujú život a nie sú spôsobilé na užívanie, musia nájomníci až do odstránenia nedostatkov opustiť v zmysle platnej legislatívy.

V tých domoch, kde bude možné všetky nedostatky odstrániť v súčinnosti so statikom a revíznym technikom pre elektrické rozvody a nájomníci budú mať záujem si ich naďalej prenajímať, budú uzavreté dodatky k nájomným zmluvám. V dodatku bude jasne uvedené, že po odstránení nedostatkov budú domy sprístupnené resp. vrátené pôvodným nájomníkom podľa pôvodnej zmluvy. V tých domoch, v ktorých nebude možné odstrániť nedostatky resp. náklady na ich odstránenie budú príliš vysoké, budú nevyhovujúce a život ohrozujúce stavby odstránené.

Obhliadky domov

VV zrealizuje v pondelok, 27. mája obhliadku rodinných domov za účasti statika a nájomníkov. Pri obhliadke sa spíšu opatrenia potrebné na odstránenie nevyhovujúceho stavu. V stredu, 29. mája sa zrealizuje obhliadka za účasti revíznych technikov pre elektrické rozvody.

Na základe výsledkov budú dohodnuté ďalšie postupy týkajúce sa nevyhovujúcich resp. životu nebezpečných domov. VV však trvá na tom, že nemôže prenajímať domy, ohrozujúce životy ľudí. Pre búranie stavieb je potrebné požiadať príslušný stavebný úrad o povolenie, pričom VV nikdy nepožiadala o takéto povolenia.

VV a Združenie Slatinka sa zhodli na tom, že riadna diskusia je základom toho, aby sa predišlo zbytočným nedorozumeniam a skresľujúcim informáciám zo strany médií.

Obec sa nachádza na území, kde sa už takmer 60 rokov čaká na stavbu veľkého vodného diela. Kedy sa však začne stavať, stále nie je zrejmé. Súčasne vedenie VV deklarovalo, že definitívne rozhodnutie by malo padnúť v priebehu budúceho roku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM