Jozef Sliacky Rôzne

Poslanci názor nezmenili, kino v ES&RC chcú mať už v prvej etape

Obchodné a ralaxačné Europa Shopping & Relax Center (ES&RC) vo Zvolene, ktorého výstavba kvôli zmene projektu už niekoľko mesiacov stojí, sa má v prvej etape stavať aj s kinosálami.

Poslanci Mesta Zvolen na dnešnom rokovaní zastupiteľstva odobrili svoj pôvodný postoj zo začiatku mesiaca, keď prijali návrh o nutnosti postaviť sály pre filmových fanúšikov už v rámci úvodných investícií.

Banskobystrická developerská spoločnosť VAV invest, s. r. o., ktorá je investorom stavby, buduje EC&RC od roku 2008. Stavbu však už niekoľkokrát prerušila. Prvá prestávka bola po úvodných búracích prácach, keď svoje výhrady k stavbe podali na pripomienkové konanie obyvatelia blízkej bytovky. Druhá začala vlani v máji, keď stavbu zastavil Krajský pamiatkový úrad v B. Bystrici po výhradách archeologickej rady a podozrení, že sa tam nevykonáva archeologický prieskum.

Asi osemmesačnú pauzu si vyžiadali aj zmeny, ktoré investor zdôvodňoval hospodárskou krízou a v tejto súvislosti neochotou bánk financovať veľké stavby. Stavba však bola v máji tohto roku po niekoľkých mesiacoch výkopových prác opäť zastavená.

Zatiaľ posledná zmena projektu, ktorú investor predložil na zvolenský magistrát začiatkom jesene, nepočítala s kinosálami v prvej etape výstavby. Obchodný objekt mal mať len dve podlažia a podzemné parkovisko. Na takto projektovanú stavbu získal aj bankový úver 15 miliónov eur.

Poslanci však centrum bez kina nechceli a neodporučili výstavbu takto projektovaného objektu. Viacerí vyslovili obavu, že ak sa schváli stavba prvej etapy bez kín, k druhej s kinami tiež nemusí dôjsť. Zástupcovia investora síce medzitým s vedením mesta o probléme rokovali a požiadali o oddialenie výstavby kín do druhej etapy, poslanci však dnes svoje pôvodné stanovisko nezmenili.

VAV Invest do konca apríla 2010 preinvestovala na stavbe obchodnej časti zhruba 7 miliónov eur s plánovaných približne 19 miliónov eur. Predseda predstavenstva spoločnosti Peter Valach vtedy uviedol, že túto časť stavby dodávateľ dokončí v apríli 2011 a následne, do konca roku 2012, ukončia aj relaxačnú časť. Tá by mala stáť ešte ďalších takmer 19 miliónov eur. Dnes je však zrejmé, že tento termín sa nedodrží, pretože stavať sa má začať opäť až na jar 2011.

Okrem projektových zmien v obchodnej časti centra, sú zmeny aj v jeho relaxačnej časti, ktorá má byť postavená v druhej etape. Zmeny súvisia s parkovaním, keďže jeho súčasťou nebude parkovací dom, ale k dispozícii budú povrchové parkoviská na mieste, kde stojí mliekareň Senoble. Jej budova, ktorú už investor odkúpil, sa má sanovať. Celkovo sa po dokončení 1. a 2. etapy počíta s 900 parkovacími miestami.

ES&RC mal podľa investora už na jar tohto roku naplnené obchodné priestory o výmere 10 500 metrov štvorcových na 70 %. V objekte má byť napríklad hypermarket TESCO, svoje miesto tam nájdu banky, lekáreň, obchody s módou, obuvou či nábytkom.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM