Stanislav Černák Samospráva

Poslanci to nemali ľahké: Na pretrase skrátenie otváracích hodín krčiem a diskoték

Na pondelkovom zasadaní mestského zastupiteľstva sa poslanci zaoberali aj otváracími hodinami krčiem a diskoték. Skrátenie otváracích hodín bolo navrhnuté kvôli hluku pri obytných zónach.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci to nemali ľahké: Na pretrase skrátenie otváracích hodín krčiem a diskoték
Zdroj: TASR

Ani skrátenie otváracej doby pohostinstiev a reštauračných zariadení a ani jazda na bicykli po námestí neprešli na ostatnom mestskom zastupiteľstve vo Zvolene. Oba návrhy všeobecného záväzného nariadenia (VZN) sa mali schváliť trojpätinovou väčšinou, nakoniec chýbali dva, resp. tri hlasy.

Navrhovali skrátenie otváračiek

Skrátenie otváracích hodín prevádzok obchodu a služieb bolo navrhnuté po viacerých problémoch najmä v mestskej časti Západ, kedy mladí ľudia po víkendových diskotékach robili pri panelákoch v noci hluk a neporiadok.

Komisia ochrany verejného poriadku pri MsZ preto navrhla vo VZN upraviť prevádzkovú dobu v piatok a sobotu do 23:00 hod. a to v letných mesiacoch jún, júl, august. Komisia financií, majetku a podnikania však odporučila neregulovať čas upravujúci predaj v obchodoch a v prevádzkach poskytujúcich služby na území mesta.

Poslanci mestskej časti Západ navyše navrhli, aby sa do VZN doplnilo, že večierky s otváracou dobou nonstop mali zákaz podávania alkoholických nápojov v čase od 22:00 do 6:00 hod. Mesto Zvolen v súčasnosti nemá stanovené pravidlá pre čas predaja v obchode a čas prevádzky služieb. Tieto pravidlá však boli predtým upravené VZN. Proti tomu ale podal prokurátor Okresnej prokuratúry vo Zvolene v septembri 2014 protest, v ktorom navrhol toto VZN zrušiť a nahradiť ho novým.

Protest prokurátora

Prokurátor v proteste namietal najmä skutočnosť, že mesto si prisvojilo právomoc, ktorá mu zo zákona nevyplýva a to konkrétne právomoc v individuálnych prípadoch odsúhlasiť prevádzkový čas, predlžovať ho či skracovať. Kritizoval tiež, že do procesu individuálneho určovania prevádzkovej doby sú zapojení poslanci mestského zastupiteľstva v rámci komisií či výborov mestských častí. Mestské zastupiteľstvo v októbri 2014 protestu prokurátora vyhovelo a VZN zrušilo.

Zákon o obecnom zriadení ale oprávňuje obec nariadením určovať pravidlá času predaja v obchode a čas prevádzky služieb, pričom je v kompetencii každého z prevádzkovateľov, aby si vo svojej prevádzke určil čas predaja, ktorý musí byť v súlade s určenými pravidlami. Spôsob, akým má obec určiť pravidlá prevádzkového času v obchodoch a prevádzkach poskytujúcich služby, zákon nestanovuje.

Čítajte tiež:

Keď si s kamarátmi chcete vyraziť do mesta… 3 podniky vo Zvolene, do ktorých sa oplatí zavítať

Mestská polícia vo Zvolene už pozná meno nového náčelníka: Zbor povedie TENTO muž!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM