Stanislav Černák Samospráva

Poslanec chcel rázne znížiť počet mestských poslancov: Napokon znechutený odišiel zo sály!

Na včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva podal poslanec Vladimír Šedo rázny návrh. Chcel znížiť počet poslancov v nasledujúcom volebnom období z 25 až na 15. Ako to napokon celé dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Poslanec chcel rázne znížiť počet mestských poslancov: Napokon znechutený odišiel zo sály!

Mestský poslanec Vladimír Šedo doručil svojim kolegom v zákonnej lehote zaujímavý návrh. Chcel znížiť počet poslancov z 25 na 15! „Zníženie počtu poslancov by bolo v prospech mesta,“ vyjadril sa poslanec Šedo.

Prečo takýto návrh?

Čo ho však viedlo k tomuto kroku? „Vývoj Zvolena sa uberá dobrým smerom. Vo volebnom období 1998 – 2002 bolo v mestskom zastupiteľstve až 35 poslancov. V období rokov 2002 – 2006 som bol nielen poslancom, ale aj viceprimátorom a práve tu sa určilo dobré smerovanie nášho mesta a prijalo sa množstvo dôležitých reforiem. Napríklad územný plán, plán rozvoja sociálneho hospodárstva, koncepcia školstva atď. Taktiež som spokojný aj s finančnou politikou mesta a úverovým zaťažením Zvolena. Návrh, ktorý som poslal poslancov vychádza z relevantných údajov. Ak si porovnáte, že v roku 2008 boli odmeny poslancov 77 248 eur a teraz v roku 2014 je to až 154 140 eur, tak nárast je takmer stopercentný. Tento krok by bol v prospech mesta,“ vysvetlil Šedo svoj návrh a pokračoval, „Prácu kolegov si vážim, ale vzhľadom na to, ako je mesto naštartované, akým smerom sa uberá a aké možnosti má, je zbytočné nás tu bolo 25. Myslím, že úplne postačuje 15. A peniaze, ktoré by nám ostali sa dajú použiť inde.“

Rozruch v sále

Tento návrh vyvolal v rokovacej sále viaceré úsmevy na tvárach poslancov. Niektorí ani neboli prekvapení, pretože o zníženie počtu poslancov sa Vladimír Šedo usiloval už aj dávnejšie. Jedného poslanca to však predsa len prekvapilo. „Pre mňa je tento návrh prekvapením. Som za tú alternatívu, aby bol počet poslancov nižší, no mať ich iba 15 je príliš veľká odvaha. Som názoru, že Zvolen nemusí byť zásadne na zákonnom strope podľa počtu obyvateľov, no moja predstava je približne 20 ľudí. 15 je príliš málo. Ak by sa to malo reálne schváliť, tak by malo zasadnúť širšie grémium aj za účastni politických strán a nezávislých kandidátov,“ nechal sa počuť Jaroslav Stehlík.

A ako vyzerajú súčasné čísla. Vo volebnom obvode číslo 1 – Sekier, Záhonok, Lipovec, Môťová, Kráľová, osada Sekier sa volia 6 poslanci, v obvode č. 2 – Zlatý Potok, Bakova jama, Lukové, Zolná traja, v obvode číslo 3 – Sídlisko Západ, Stráž 7 poslanci, v obvode č. 4 – Podborová, Borová hora 1 poslanec, v obvode číslo 5 – CMZ – Východ 3 poslanci a v obvode číslo 6 – CMZ – Západ sa ich volí 5. Vladimír Šedo navrhoval takéto zmeny: Obvod č. 1 – 3, č. 2 – 3, č. 3 – 3, č. 4 – 1, č. 5 – 2 a č. 6 – 3.

Za hlasoval iba osamotený Šedo

Tak, či onak, poslanci odsúhlasili tento pozmeňujúci návrh Vladimíra Šeda a dali zaň hlasovať. A výsledok? Z 19 prítomných hlasoval za zmenu počtu mestských poslancov z 25 na 15 iba samotný Vladimír Šedo, 10 ich bolo proti tomuto návrhu a 8 sa hlasovania zdržalo. Je tak jasné, že tento návrh neprešiel. Vladimír Šedo po tomto rozhodnutí znechutený odišiel z rokovacej sály so slovami, „Ryby si nepustia vodu z rybníka.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM