Jakub Forgács Správy

Posvietia si na predajcov: Kontrolóri sa chystajú preveriť trhoviská po celom kraji!

Do hľadáčika pracovníkov finančnej správy sa dostanú obchodníci na trhoviskách. Colníci a daniari budú kontrolnými nákupmi preverovať správne vydávanie bločkov, či povolenia na predaj alkoholu a tabakových výrobkov.

Ilustračný obrázok k článku Posvietia si na predajcov: Kontrolóri sa chystajú preveriť trhoviská po celom kraji!
Zdroj: TASR

„Kontrolóri finančnej správy si počas nasledujúceho jeden a pol týždňa posvietia na obchodníkov na trhoviskách v Banskobystrickom kraji. Kontroly zamerajú najmä na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, teda na vydávanie bločkov,“ informovala Miriam Miklošová, hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica.

Ako ďalej uviedla, prevádzky na trhoviskách (bufety s občerstvením, či stánky s rozličným tovarom), majú podľa zákona o používaní elektrinickej registračnej pokladnice povinnosť pri predaji vystavovať bločky. „Podnikateľ je povinný blok vystaviť bez zbytočného odkladu po prijatí hotovosti,“ uviedla Miklošová. „Pracovníci finančnej správy – colníci a daniari, počas nasledujúcich týždňov vykonajú stovky kontrolných nákupov na trhoviskách na celom Slovensku, s cieľom preveriť, či tak obchodníci robia,“ pokračovala.

Podľa nej z doterajších kontrol medzi najčastejšie porušenie v tomto ohľade patria nezaevidovanie tržby v pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu, ako aj vydanie pokladničného dokladu, ktorý nespĺňal náležitosti zákona.

Kontroly sa podľa jej slov zamerajú aj na predávaný alkohol či tabak a tabakové výrobky. „Predajcovia majú povinnosť mať povolenie na predaj alkoholu, doklady o nadobudnutí (kúpe) a na fľašiach musia byť riadne kontrolné známky (kolky). Colníci budú kontrolovať aj tabak a tabakové výrobky,“ uviedla hovorkyňa, podľa ktorej zo zákona tiež musia byť označené kontrolnou známkou a musí byť vydokladovaný spôsob ich nadobudnutia (doklad o kúpe).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM