Stanislav Černák Rôzne

Potešenie pre milovníkov prírody: Nový náučný chodník neďaleko Zvolena povedie až na kopec Demian

Zvolenský okres ponúka naozaj množstvo prírodných krás. Táto správa poteší najmä turistov a milovníkov prírody. V Hronskej Breznici sprístupnili nový náučný chodník.

Ilustračný obrázok k článku Potešenie pre milovníkov prírody: Nový náučný chodník neďaleko Zvolena povedie až na kopec Demian
Zdroj: TASR

Nový náučný chodník sprístupnili v týchto dňoch vo zvolenskom okrese v Hronskej Breznici. Chodník začína v centre dediny v nadmorskej výške 275 metrov a končí na kopci Demian nad obcou, v nadmorskej výške 678 metrov.

Chodník vyznačilo Občianske združenie Demian, ktoré vzniklo v obci len pred dvoma rokmi. Názov je odvodený práve od kopca nad obcou, ktorého vrchol zdobia andezitové bralá, steny a piliere. Podľa Miroslava Dobrotu z OZ Demian je cieľom združenia rozhýbať ľudí v dedine. Vlani už vydali pre záujemcov o prírodu praktického sprievodcu Liečivé breznianske bylinky. Náučný chodník Spoznaj a chráň v Štiavnických vrchoch na vrch Demian je ich ďalšou aktivitou.

OZ vydalo v septembri aj informačnú skladačku, v ktorej sa píše o trase a zastávkach náučného chodníka, ale aj o obci Hronská Breznica. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1424, náučný chodník je teda aj príspevkom k 590. výročiu dediny.

Vrch Demian je z turistického hľadiska zaujímavý cieľ. Na cestu na vrchol stačia asi tri hodiny. V jeho bralách sú skalné okná a iné útvary a z vrcholu je krásny výhľad na údolie stredného Hrona, Kremnické vrchy, Vtáčnik a iné pohoria. Na trase, v tieni storočného buka, je upravená studnička.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM