Stanislav Černák Správy

Potešte sa s novou lokálnou menou: Zvolenčania už môžu vymieňať eurá za živce!

Aj vy sa tešíte, že sa vo Zvolene bude dať platiť doplnkovou lokálnou menou? Už teraz poznáme prvé miesto, kde sa dajú vymeniť eurá za živce a kde sa dá nimi platiť.

Ilustračný obrázok k článku Potešte sa s novou lokálnou menou: Zvolenčania už môžu vymieňať eurá za živce!
Zdroj: Dnes24.sk

Už včera sme vás informovali o lokálnej mene, ktorou sa bude už čoskoro dať platiť vo Zvolene. Dnes vám prinášame ešte viac podrobnejších informácií. Ako nás informoval riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Juraj Hipš, tak lokálna mena živec sa súbežne spúšťa v Bratislave aj vo Zvolene v nedeľu 13. apríla.

Už dnes sa dá platiť živcami

„Už dnes je možné platiť za zákusky alebo kávu živcami vo zvolenskej kaviarni Džezva. Zvolenčania si môžu v tejto kaviarni na Tehelnej ulici vymeniť eurá za živce už teraz,“ objasnil Juraj Hipš.

Podmienkou na prijatie obchodu, v ktorom sa bude dať platiť lokálnou menou – zvolenským živcom je, aby bola prevádzka vo Zvolene. „Cieľom lokálnej meny je podporovať miestnych podnikateľov, z tohto dôvodu sa živcami nedá platiť v obchodných reťazcoch,“ povedal riaditeľ Živice a pokračoval, „Lokálna mena funguje osem dní a v tejto chvíli rokujeme s desiatimi obchodmi o vstupe do lokálnej meny. Je medzi nimi kníhkupectvo, predajňa odevov, reštaurácia aj predajňa potravín.“

Živec má hodnotu 1 eura

Lokálna mena živec má hodnotu jedného eura. Takže používanie tejto meny je jednoduché. „Pre zákazníka spočíva výhoda používania lokálnej meny nielen v tom, že podporuje svoje vlastné mesto, ale aj v tom, že pri výmene eura za živec, dostane bonus 5%,“ prezradil Hipš.

A čo to znamená v praxi? „Človek si zamení napríklad 100 eur a dostane 105 živcov. Keď príde do obchodu, ktorý živec akceptuje, tak si môže nakúpiť tovar za 105 eur a zaplatiť ho živcami, ktoré dostal. Okrem dobrého pocitu z podpory miestnych obchodov získal vlastne aj 5 eur/živcov navyše,“ vysvetlil riaditeľ Hipš.

Pozitívne reakcie

Zvolenský živec sa už pomaly, ale isto dostáva do povedomia verejnosti. „Pre ľudí je to niečo nové, ale stretávame sa s veľmi priaznivými reakciami. Obchodníci aj zákazníci chápu, že je dobré podporovať lokálnu ekonomiku. Tento trend sa vo veľkej miere rozvinul v zahraničí odkiaľ čerpáme skúsenosti. Úzko spolupracujeme so švajčiarskym mestom Bazilej ako aj rakúskym regiónom Waldviertel. A veríme, že dospejeme aj do štádia, kedy aj vo Zvolene sa budú dať platiť miestne dane prostredníctvom lokálnej meny. Inšpirovali nás k tomu kolegova v Rakúsku, kde je to už bežná vec,“ nechal sa počuť Hipš.

Foto: ilustračné (Živica)

Zvolenský živec zaznamenáva pozitívne ohlasy ešte pred jeho oficiálnym spustením
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM