Ľubomíra Karmanová Správy

Potok sa zmenil na besniaci živel: Očová stále v pohotovosti! FOTO z miesta záplav

Prívalové dažde narobili starosti obyvateľom Očovej. Obyčajne suchý potok v obci sa behom niekoľkých hodín zmenil na rozbesnený živel, ktorý sa rútil dedinou. Rýchlym zásahom obyvateľov na čele so starostom obce sa im podarilo odvrátiť katastrofu.

Ilustračný obrázok k článku Potok sa zmenil na besniaci živel: Očová stále v pohotovosti! FOTO z miesta záplav
Foto: Juraj Uhliar

V piatok niečo po sedemnástej hodine sa Očovou prehnala rýchla dažďová smršť so silným vetrom. Starosta obce okamžite zburcoval obyvateľov a začal sa boj s valiacou sa vodou. „Bolo to zlé, len my sme našťastie rýchlo nastúpili s mechanizmami. Uvoľňovali sme toky a snažili sa ich presmerovať,“ hovorí o piatkových udalostiach starosta obce Očová Ján Senko.

V pohotovosti boli obyvatelila obce, obecné služby, poľnohospodárske družstvo. Pomáhali aj súkromné mechanizmy. „Mali sme nasadené tri veľké mechanizmy na rôznych miestach, kde sa vylievala voda zo suchých korýt. V priebehu krátkej chvíle sme dali všetko do pohybu. Vodu sme odrazili z koryta a urobili nové, čím sme uchránili dolnú časť obce od vody,“ vysvetľuje starosta.

Napriek tomu, že obec zareagovala veľmi rýchlo, škodám sa úplne zabrániť nepodarilo. „Zatopilo niekoľko domov. Zatiaľ nebol čas to obhliadať, takže škody ešte nevieme odhadnúť. Verím, že škôd veľa nie je, lebo sme boli operatívni a rýchli,“ dodáva Senko. Aj počas víkendu sa obyvatelia snažili pracovať na opatreniach proti záplavám. „Navrecovali sme krízové miesta, aby to nevytekalo do domov. Potrebujeme ešte urobiť odvodňovacie výkopy,“ upresnil starosta.

Podľa jeho ďalších slov, je v týchto chvíľach obec ešte stále v pohotovosti. „Potrebujeme urobiť opatrenia z toho, čo nám zaniesli toky. Korytá na dvoch suchých potokoch sú veľmi plytké a tak v prípade dažďa hrozí ďalšie vylievanie. Musíme ešte čakať, kým trochu opadne voda, aby sme mohli začať s čistením,“ uzavrel Senko.

Suchý potok v Očovej sa vo chvíli zmenil na divokú riavu
4
Galéria
Foto: Juraj Uhliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM