Stanislav Černák Rôzne

Pozoruhodný projekt, ktorý zláka nejedného z nás: Pri Zvolene vyrastie Saunový domček a nie hocijaký!

Prišli so vskutku zaujímavým nápadom. Vo Zvolenskej Slatine už niekoľko rokov funguje komunitná záhrada, ktorú má oživiť Saunový domček. Áno, dobre čítate. Približne od jesene budete môcť aj vy využiť fínsku saunu.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný projekt, ktorý zláka nejedného z nás: Pri Zvolene vyrastie Saunový domček a nie hocijaký!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci celoslovenského projektu Zelená oáza, ktorú vyhlásila Nadácia Ekopolis, medzi 19. slovenskými projektmi, uspela aj realizácie fínskej sauny vo Zvolenskej Slatine. Zisťovali sme podrobnosti o tomto zaujímavom projekte.

„Program Zelené oázy má dva hlavné rovnocenné ciele. Jedným z nich je samotná realizácia zelených projektov, druhým podpora spolupráce občanov, organizácií a samosprávy na lokálnej úrovni. Najlepšie projekty sa darí realizovať tam, kde ľudia vedia nájsť spoločnú reč a vytvorené dielo je výsledkom skutočnej spolupráce všetkých, ktorí prejavili záujem. Nemenej dôležité je aj to, že projekty vytvorené na princípe širokej spolupráce potom môžu – najmä vďaka následnej starostlivosti – oveľa dlhšie slúžiť verejnosti,“ povedal Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Saunový domček

Dedinská sauna bude lokalizovaná do komunitnej záhrady, ktorá sa nachádza v centre obce Zvolenská Slatina na ulici SNP 26. Tú už niekoľko rokov tamojšie občianske združenie pretvára na atraktívny priestor. Saunový domček bude mať rozmery podstavy 2,5 m x 4 m, tvoriť ho bude potiareň a predsieň na odloženie vecí. Na ochladzovanie návštevníkov bude využívaná malá nádrž na dažďovú vodu a tiež záhradná sprcha.

Sauna vytvorí príležitosti, aby bol priestor komunitnej záhrady aktívne využívaný aj počas zimných mesiacov. Saunový domček by mal zároveň slúžiť ako demonštračno-vzdelávací objekt prírodného staviteľstva. Nebude totiž hocijaký. „Steny budú obité drevom organických tvarov, strecha bude zelená zatrávnená, dažďová voda bude zadržiavaná do suda a objekt bude postupne zozelenený vertikálnou zeleňou. Okrem vizuálnej kvality bude saunový domček poskytovať verejnosti aj saunové vyžitie. Sauna by mala byť po oficiálnom otvorení k dispozícii pre záujemcov predovšetkým počas víkendov v zimných mesiacoch,“ priblížil koordinátor programu Zelenej oázy.

Projekt za minimálne peniaze

Nadácia Ekopolis prispela na tento projekt sumou 2000 eur. Realizátori projektu ho pritom celkovo ocenili na 2500 €. „Toto je vskutku minimálna suma nato, čo chcú vo Zvolenskej Slatine vytvoriť,“ komentoval Hronec a pokračoval, „Predpokladám, že tam bude veľmi vysoký podiela vlastnej manuálnej práce, aby to zrealizovali.“

A aké budú postupné kroky? V apríli chcú urobiť stretnutie s verejnosťou, na ktorom ich oboznámia so svojim zámerom. V tom istom mesiaci chcú vybaviť všetky potrebné povolenia. „Malo by ísť o oznámenie i drobnej stavbe a zrejme konzultácie o technických detailoch s odborníkmi,“ vysvetlil Milan Hronec.

Saunu by mali otvoriť v septembri

V máji by chceli spraviť základy, v júni a júni vytiahnuť celý objekt počas víkendových workshopov. „Otvorenie je naplánované na september, radi by to spojili so malým záhradným festivalom, ktorý sa volá Jesenná záhradná slávnosť, kde sa budú preberať témy ako zdravý životný štýl, stravovanie, varenie alebo bývanie,“ dodal koordinátor projektu.

Ako ďalej prezradil Milan Hronec, tak realizácia projektu sa začala 1. apríla. „Od nás majú k tomu voľnú ruku od tohto dátumu s tým, že projekt by mal byť definitívne ukončený do 31.10.2015. Tvor­covia majú v pláne Saunový domček sprevádzkovať v septembri, radi by to spojili so malým záhradným festivalom, ktorý sa volá Jesenná záhradná slávnosť, kde sa budú preberať témy ako zdravý životný štýl, stravovanie, varenie alebo bývanie,“ vysvetlil koordinátor projektu, no zároveň dodal, „Ťažko sa to dopredu odhaduje. Je to pomerne veľký a náročný projekt. Určite by to však malo byť sprevádzkované do jesene.“

Foto: Vizualizácia (snímok poskytla Nadácia Ekopolis)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM