Stanislav Černák Rôzne

Pre bezdomovcov prichádza najkrutejšie obdobie roka: Takéto opatrenia prijali vo Zvolene...

Zimné počasie núti zvolenských bezdomovcov vyhľadávať miesta, kde by sa mohli aspoň na chvíľu zohriať. Svoje útočisko nachádzajú najmä v útulku Nádej na Strážoch.

Ilustračný obrázok k článku Pre bezdomovcov prichádza najkrutejšie obdobie roka: Takéto opatrenia prijali vo Zvolene...
Foto: Zuzana Jakubičková

Mesto Zvolen sa snaží všetkým bezdomovcom vyjsť v ústrety. „Mesto Zvolen tak ako v minulom roku bude pre bezdomovcov zabezpečovať umiestňovanie pre ľudí bez domova v zariadení sociálnych služieb Útulok Nádej,“ povedala pre Zvolen 24 Mária Koreňová, vedúca Odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny vo Zvolene.

Chystajú aj prístelky na chodbe útulku a otvorenú vlakovú stanicu

Avšak aj Útulok Nádej má svoju kapacitu. Vo Zvolene mysleli aj nato, ak sa počet voľných miest naplní. „V prípade, že bude útulok kapacitne vyťažený, zabezpečíme ešte prístelky na chodbe. Úzko budeme spolupracovať s mestskou políciou, železničnou políciou a železnicami Slovenskej republiky, aby bola nepretržite otvorená staničná budova, kde sa môžu ohriať a uchýliť v prípade tuhej zimy. Toto všetko sa nám v minulom roku v praxi osvedčilo, pretože nie všetci ľudia bez domova v meste Zvolen chcú využiť možnosť ohriať sa za predpokladu, že platia určité pravidlá, na mysli mám požívanie alkoholu,“ objasnila Koreňová,

Bude aj kapustnica

Na bezdomovcov myslí zvolenská radnica aj počas nadchádzajúcich sviatkov. „Mesto, terénni sociálni pracovníci, tak ako každoročne, pripravujú pre ľudí bez domov kapustnicu,“ prezradila vedúca Odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny vo Zvolene. Na kapustnicu budú môcť bezdomovci prísť 30. decembra o 13. hodine do Komunitného centra v časti Unionka.

„Okrem toho, že sa budú môcť v teple najesť, tak dostanú aj darčeky. Presnejšie čiapku, ponožky, rukavice a hygienické prostriedky,“ vysvetlila Koreňová. Ako na záver uvidela, všetky opatrenia pre bezdomovcov zabezpečuje Zvolen z rozpočtu a sponzorských príspevkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM