Monika Obrtalová Rôzne

PREHĽAD: Naj lákadlá Radvanského jarmoku...

Na cechy a remeselníkov bude zameraný tohtoročný jubilejný 355. Radvanský jarmok (13.–16. septembra) s podtitulom Spoznajte tradičné remeslá našich predkov. Navyše, tento rok bude jarmok niesť aj privilégium zápisu do Zoznamu nehmotného kultúrneho de

O jarmoku na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici informovali primátor mesta Peter Gogola a riaditeľka banskobystrického Parku kultúry a oddychu (PKO) Janka Suraová. Radvanský jarmok uzavrie tohtoročné kultúrne leto.

[blockquote]Odborná komisia Ministerstva kultúry SR vlani posúdila návrh mesta a PKO a slávnostný zápis Radvanského jarmoku do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa uskutočnil 15. decembra 2011. „Pokladáme to za veľký honor, ale zároveň za záväzok voči tomuto podujatiu, aby sme zachovali jeho tradičný charakter, aby sme prezentovali ľudové remeslá, ľudovú hudbu a všetko to, čím je Radvanský jarmok pre nás Banskobystriča­nov,“ konštatoval Gogola.[/bloc­kquote] „Vrátime sa k cechom a dobrému remeslu, prihlásených je 270 remeselníkov, ktorí budú umiestnení v priestoroch hradného areálu a na Dolnej ulici, novinkou je priestor pod Pamätníkom SNP, kde budú folklórne hry, farmársky trh,“ uviedla Suraová. Na trhu nebudú chýbať malé zvieratá, ktoré chcú ukázať deťom, aby nezabudli, ako vyzerajú zajace či sliepky. Dramaturgia celého programu je postavená na tradičných základoch, ale ponúka aj iné prvky, napríklad spojenie džezu a folklóru či rôzne humorné prepojenia.

V piatok (14.9.) sa na Námestí SNP predstaví Nebeská muzika z Terchovej, tiež Bashavel – „jazz z folklóru stvorený“. Na programe je aj Slávnosť remeselných cechov – predstavenie slovutných majstrov, súboje tovarišov. V priestoroch areálu Barbakan bude otvorenie Jarmočniska.

[color=#0066ff]­V sobotu (15.9.) na Námestí SNP účastníci zažijú to najlepšie z 5. Medzinárodného detského folklórneho festivalu Na baňu klopajú, predstavia sa aj Družina (príjemne spracovaný slovenský folklór – ethnobeat) či Vysokoškolský umelecký súbor Technik v programe FOLKLOVE. V nedeľu (16.9.) sa návštevníkom predstavia na Námestí SNP Divadlo na vysokej nohe s predstavením Vraždy na Elsinore či Folklórny súbor Urpín, ktorý oslavuje 55. rokov existencie. Na jarmoku sa môžu diváci tešiť aj na divadlá ako Staré divadlo K. Spišáka, Teatro Tatro, Túlavé divadlo a iné.[/color]

„Láska ide cez žalúdok, takže, predovšetkým pozývam všetkých Banskobystričanov, aj tých cezpoľných, aby sa prišli dobre napapať,“ dodal Gogola. Ako podotkol, nielen jedlom je človek sýty a na jarmoku bude bohatý kultúrny program, prezentácia ľudových remesiel a ľudí, ktorí sa dodnes venujú tradičným postupom pri výrobe rozličných predmetov dennej potreby či oblečenia.

V najbližších dňoch vám na stránke www.zvolen24.sk prinesieme aj kompletný program jarmoku vo Zvolene.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM