Stanislav Černák Rôzne

Prepadnutá zem v Krupine odhalila nepoznané katakomby!

Pod Mestským úradom v Krupine sa prepadla zem! Z nenápadnej jamy vznikol poriadny kráter! Tieto podzemné priestory sú pravdepodobne súčasťou tajných chodieb pod mestom.

Ilustračný obrázok k článku Prepadnutá zem v Krupine odhalila nepoznané katakomby!
Zdroj: TASR

O týchto priestoroch až doposiaľ nikto nevedel. Zaujímavosťou je, že tento kráter sa objavil tesne pod oddelením daní a poplatkov. „Kráter sa prepadol niekedy koncom januára. Krupina je známa tým, že je celá podkopaná. O týchto priestoroch sme sa dozvedeli, iba keď sa to prepadlo,“ povedal prednosta mestského úradu v Krupine Štefan Schnitzer.

Našlo sa až 5 chodieb

Od januára sa tento kráter zväčšoval a Mesto muselo prijať opatrenia, aby sa prepadlisko nezväčšovalo. „V rámci havarijného opatrenia sme zavolali banských inžinierov zo Štiavnice, ktorí prepadlisko zastabilizovali. Potom sme museli padnutú suť pracne vyťažiť, aby sme zistili, čo sa tam nachádza. Zistili sme, že je tam spleť chodieb, ktoré sú zo západnej strany smerom do kopca uzatvorené. Bola to akoby križovatka. Smerom na Západ končia chodby prirodzene. Spolu sa tam nachádza až 5 chodieb. Z nich sú až tri zasypané umelo. Keď sa to stavalo, tak zrejme pri výstavbe narazili vtedajší stavbári na pivnice a radšej to umelo zasypali,“ priblížil Schnitzer.

V Krupine momentálne pracujú na stabilizovaní tohto krátera a rozmýšľajú nad ďalšími krokmi, ktoré lacné nebudú. „Pôvodne sme zamýšľali tieto priestory zachovať ďalším generáciám, ale keďže sú zmenšené a umelo ukončené, tak nie je čo zachovávať,“ povedal krupinský prednosta a pokračoval, „musíme to zakonzervovať tak, aby sa nenarušila statika celého mestského úradu, keďže je to historická budova postavená v roku 1900.“

Lacné to nebude

Rozhodne treba zabrániť ďalšiemu prepadu. Mesto už prijalo prvé opatrenia. „Máme rôzne varianty, špekulujeme nad najúčinnejšou a zároveň aj najlacnejšou variantou. Pohrávame sa s myšlienkou, že by sa to odborne zasypalo, zadrenážovalo, odviedli by sa spodné vody a ide o to, aby to bolo najlacnejšie. Je to o to ťažšie, že celé to je vo svahu a navyše tam je aj oporný múr. Mesto to bude stáť veľa, ale presný odhad ani kalkuláciu ešte nemáme. Budova nie je v priamom ohrození, časom by sa však mohla dostať do ohrozenia. Jednoducho budeme musieť tieto peniaze nájsť,“ ozrejmil Štefan Schnitzer.

Špekuluje sa, či tieto priestory slúžili ako mučiareň alebo väzenie. „Zrovna tieto priestory nato neslúžili. Pravdepodobne išlo o pivnice veľkého rozsahu. Netrúfam si odhadnúť ako dávno to bolo postavené. Sú dohady, že nejaké miesta slúžili aj ako mučiareň alebo väzenie, ale či to boli zrovna tieto, ktoré sa nám ukázali vo svojej kráse teraz nie je isté,“ dodal krupinský prednosta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM