Stanislav Černák Šport

Preteky automobilov do vrchu: Ostrolúcky kopec ovládol rally špecialista Igor Drotár

Ostrolúcky kopec má za sebou 13. ročník Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu.

Ilustračný obrázok k článku Preteky automobilov do vrchu: Ostrolúcky kopec ovládol rally špecialista Igor Drotár
Foto: Stanislav Černák

Počas oboch dní sa na trati Budča – Ostrá Lúka predstavilo 46 pretekárov (v sobotu 45 a v nedeľu 46), ktorí bojovali o body v seriáli Majstrovstvá Slovenskej republiky a v seriáli Kopcový pohár PAV.

Sobotňajšie časy pretekárov boli poznačené dažďom a mokrým povrchom. Počasie sa umúdrilo až počas prvej súťažnej jazdy, kedy definitívne prestali padať kvapky z oblohy. Do druhej „ostrej“ jazdy tak niektorí jazdci zvolili už pneumatiky na suchú trať. Nie všetci, však mali toľko odvahy, avšak tí, ktorí „prezuli“, tak neoľutovali.

Suverénne najrýchlejším Igor Drotár

Počas oboch dní bol suverénne najrýchlejším špecialista na rally Igor Drotár na svoje Škode Fabii WRC, ktorý v sobotu dokonca predbehol kopcového špecialistu Jaroslava Krajčiho, jazdiaceho na monoposte Lola B02/50. Tretím najrýchlejším bol Peter Lipták na Mitsubishi Lancer EVO VIII. Všetci traja jazdia v seriáli Majstrovstvá Slovenskej republiky.

V nedeľu na preteky už nenastúpil Jaroslav Krajči. Igor Drotár si s prehľadom svoju pozíciu udržal. Zaujímavosťou je, že na druhom mieste skončil ďalší rally špecialista Jozef Béres na Subaru Impreza WRX. Tretí skončil v nedeľu Peter Ambrúz na niekdajšom okruhovom špeciáli Vauxhall Vectra.

Kopcový pohár PAV patril trom mužom

V Kopcovom pohári PAV bolo poradie rovnaké počas oboch dní. Z víťazstva sa tešil Martin Juhás na BMW M3 pred Radomírom Číkorom na Mitsubishi Evo IX a Jánon Baricom na Subaru Impreza. V tomto seriáli sa v nedeľu o menší rozruch na trati nechtiac postaral Ľubomír Haluška na svojom Volkswagene Golf, ktorý to párkrát poopieral o zvodidlá. Následkom nárazu mu vytiekol olej z prevodovky, ktorý začal horieť. Chytilo sa samozrejme aj jeho auto, ale požiar hasiči v momente uhasili. Našťastie sa to celé zaobišlo bez vážnejších komplikácií a organizátori túto situáciu zvládli bravúrne.

Z „domácich“ jazdcov sa najviac darilo Baránekovi

Na ostrolúckom kopci sa predstavili aj niektorí domáci pretekári. V seriáli Majstrovstiev Slovenskej republiky sa v kategórii historikov predstavil rodený Banskobystričan podnikajúci vo Zvolene Jaroslav Baránek so svojím nádherným Ferrari 308 GT4 Dino a Martin Matuška na vlastnoručne zostavenom formulovom monoposte, ktorý nazval Matuška F1.26.

Baránek skončil v sobotu v celkovom poradí na 36. mieste, vo svojej triede na treťom. V nedeľu sa mu už darilo viacej, keď celkovo skončil na 26. pozícii a v triede historikov bol druhý. Matuška počas prvého dňa skončil na nelichotivom 44. mieste a vo svojej triede skončil na mieste druhom. Na druhý deň bol Matuška štyridsiatydruhý a vo svojej triede bol prvý, ale to malo za dôsledok to, že neštartoval Jaroslav Krajči.

V kopcovom pohári PAV sa predstavil zas ďalší Zvolenčan Bohuslav Finďo na svojom Peugeote 106 GTi. V sobotu bol v celkovom poradí na 7. priečke a vo svojej triede bol tretí. V nedeľu si polepšil v celkovom poradí, keď sa posunul na pekné šieste miesto a vo svojej triede skončil na stupňoch víťazov na treťom mieste.

Už zajtra sa môžete tešiť na rozsiahlu fotogalériu z pretekov na Ostrej Lúke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM