Nicole Regecová Rôzne

Prezident hasičov v ROZHOVORE. Zvolen má fantastické námestie a sú tu úžasní ľudia

Pod Pustý hrad zavítal sám najvyšší šéf Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky. Ukázal sa v rámci majstrovstiev v hasičskom športe. Fakt, že sa konali práve vo Zvolene, nebol náhodný. Pozrite, čo povedal o našom meste!

Ilustračný obrázok k článku Prezident hasičov v ROZHOVORE. Zvolen má fantastické námestie a sú tu úžasní ľudia
Foto: Nicole Regecová

Práve počas posledných júnových dní sa pod Pustým hradom koná 44. ročník Majstrovstiev SR v hasičskom športe. Mali ste už možnosť vidieť súťažiť hasičov vo výstupe na cvičnú vežu či statické ukážky zásahových vozidiel. Otváracej ceremónie sa zúčastnil aj prezident slovenského hasičského zboru – sám generál Alexander Nejedlý (51). Ten v exkluzívnom rozhovore prezradil aj dôvod, prečo bolo na tohtoročné preteky vybrané práve mesto Zvolen.

Ako hodnotíte doterajší priebeh pretekov?

Sme prvý krát v 44. ročnej histórii na námestí medzi ľuďmi. Považujem to za isté znovuzrodenie hasičskej súťaže v nových rozmeroch. Veľmi sa teším, že sa nám podarilo dostať ľudí k hasičom – respektíve hasičov k ľuďom. Pretože ľudia nemajú vždy záujem, prísť sa pozrieť na hasičstvo, no tí hasiči si to zaslúžia.

Prečo bolo práve mesto Zvolen vybrané ako miesto konania majstrovstiev?

Takáto súťaž, samozrejme, potrebuje spĺňať obrovské logistické podmienky, ak to chceme robiť naozaj profesionálne. Zvolen je jedno z mála miest, ktoré majú tak fantastické námestie. Ako som spomínal už v príhovore – jedno z najväčších v strednej Európe, ak nie úplne najväčšie. Veľmi nám vyhovovalo aj polohou, je takmer v strede Slovenska. A sú tu úžasní ľudia, takže preto Zvolen.

Ako hodnotíte momentálny stav hasičského zboru SR z pohľadu najvyššieho šéfa?

Každý šéf, ktorý povie, že všetko funguje fantasticky, podľa mňa nie je dobrý šéf. Je to jeden veľmi dobre namazaný stroj, ktorý ide. Máme najmodernejšiu svetovú techniku. Chlapi sú výborne chránení a odborne pripravení. Samozrejme, nájde sa vždy niečo, čo treba posunúť ďalej. No myslím si, že sme na veľmi dobrej svetovej úrovni.

Nemáte pocit, že práca hasičov je istým spôsobom nedocenená vzhľadom na jej náročnosť?

O náročnosti tohto povolania nebudem ani chvíľu pochybovať. To hádam občania vedia. Ťažko povedať, či je nedocenená alebo docenená. Na jednej strane, táto práca nemôže byť o peniazoch. Je skôr o tom, že chceme pomáhať ľuďom. A ľudia musia nejako oceniť tú prácu. Mnohokrát je ocenením už len podanie ruky, poďakovanie a možno aj takáto súťaž, že občania prišli vo veľkom množstve. To je práve poďakovanie hasičom za ich prácu.

Predpokladám, že ku svojej funkcii ste sa museli prepracovať postupne. Boli ste teda aj vy rádovým hasičom?

Samozrejme (smiech). Začínal som ako obyčajný rádový hasič. Dokonca v závodnom útvare v Chemku v Strážskom. Tak isto som športoval v hasičstve a sám som si vyskúšal výstup na vežu či ostatné disciplíny. Prešiel som všetkými možnými funkciami od hasiča, cez veliteľa až po rôznych vedúcich riaditeľov.

Radi spomínate na tie roky?

Áno. Začiatky či roky hasičskej kriminalisty boli pre mňa najkrajšie roky. Nechcem povedať, že tieto sú škaredé. Každá etapa v živote priniesla niečo zaujímavé.

Pozrite si video, na ktorom prezident Hasičského a záchranného zboru SR slávnostne otvára majstrovstvá!

Čítajte tiež:

FOTO: Na Sliač zavítal sám prezident Kiska. Pri akej príležitosti sa ukázal?

Veľké prestíž pre Zvolen. Naše mesto sa ako prvé pýši špeciálnym ocenením

Zvolenské námestie naplnili stovky hasičov z celého Slovenska
47
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Otvárací ceremoniál 44. ročníka Majstrovstiev SR v hasičskom športe
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM