Jakub Forgács Správy

Príde Putin do Banskej Bystrice? Ruský prezident dostal pozvánku na oslavy SNP

Jubilejné oslavy 70. výročia SNP v Banskej Bystrici sú pred dvermi. Pozvánku od bývalej hlavy štátu už dostalo aj viacero prezidentov. Medzi hosťami sa tak môže objaviť aj ruský prezident.

Ilustračný obrázok k článku Príde Putin do Banskej Bystrice? Ruský prezident dostal pozvánku na oslavy SNP
Zdroj: TASR

Ivan Gašparovič iba pár týždňov pred koncom svojho funkčného obdobia pozval v máji spolu s ďalšími prezidentmi na oslavy 70. výročia SNP aj ruského prezidenta Vladimíra Putina. Urobil tak v čase, keď Rusko obsadilo Krym a Európska únia a USA naň uvalili prvú vlnu sankcií, píše denník SME.

„Pozvané boli hlavy štátov krajín, ktoré sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944 a 1945. Zoznam bude známy pár dní pred 29. augustom,“ uviedol Peter Petrus, hovorca súčasného prezidenta Andreja Kisku. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí ešte nevie, či Putin naozaj príde, alebo za seba pošle niekoho iného. Zrušenie pozvánky pre ruského lídra naša diplomacia podľa informácií denníka nezvažuje. V diplomatických kruhoch sa hovorí skôr o tom, že ho v Banskej Bystrici zastúpi ruský predseda vlády Dmitrij Medvedev. Neistá je na oslavách aj účasť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Prípravy štvordňových osláv 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici v týchto dňoch vrcholia. Augustové oslavy, ktorých hlavným organizátorom je Múzeum SNP, sa tentoraz uskutočnia pod Pamätníkom SNP na trávnatej ploche. Do mesta pod Urpínom pricestujú tisíce ľudí. Zúčastnia sa na nich najvyšší ústavní činitelia SR a očakávajú sa delegácie z 30 krajín sveta.

Na hostí čaká bohatý program, ktorý odštartuje už v predvečer osláv, 28. augusta, koncertom Štátnej opery v Banskej Bystrici pod holým nebom. V deň osláv sa začne preletom stíhacích lietadiel z leteckej základne Sliač, pokračovať bude kladenie vencov na Pamätníku SNP a výsadok parašutistov. Presne na poludnie zaznie slovenská hymna v podaní 44 chlapov z horehronských obcí a nasledovať budú príhovory hostí. Popoludní bude pokračovať prezentáciou Ozbrojených síl SR, vystúpením folklórnych súborov a tiež umelcov z Česka, Ruska, USA a ďalších krajín. Slávnostný deň zakončí neskoro večer ohňostroj.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM