Jakub Forgács Samospráva

Priebeh volieb v okrese Zvolen: V menších obciach už odvolila pätina voličov

Záujem o voľby starostov a poslancov je aj v malých obciach z okresu Zvolen. K urnám pristupujú hojne v Tŕní, kde sa o post starostu uchádza až 5 kandidátov, no aj v Železnej Breznici, kde je iba jediný.

Ilustračný obrázok k článku Priebeh volieb v okrese Zvolen: V menších obciach už odvolila pätina voličov
Zdroj: TASR

Napriek tomu, že majú starostu obce istého aj na ďalšie štyri roky, na dnešných komunálnych voľbách sa obyvatelia Železnej Breznice v okrese Zvolen zúčastňujú v hojnom počte. Podľa predsedníčky tamojšej okrskovej komisie Anny Nemcovej dopoludnia už prišla do volebnej miestnosti, zriadenej v tamojšom kultúrnom dome, asi pätina zo 460 oprávnených voličov.

Bez protikandidáta

„Naši občania vždy chodili na komunálne voľby najviac. Myslím, že ani tentoraz tomu nebude inak,“ povedala Nemcová. Okrem jediného kandidáta na starostu si dedinčania volia aj sedem poslancov. O tieto miesta sa uchádza 13 kandidátov.

Ako uviedla Nemcová, obyvatelia sú s prácou starostu zatiaľ spokojní. „Svedčí o tom možno aj to, že sa k nemu nenašiel protikandidát,“ podotkla. Za najväčší problém obce označila cesty, ktoré treba v kopcovitom teréne často opravovať a udržiavať.

5 kandidátov na 312 voličov

Naopak, až piatich kandidátov na starostu má iba tri kilometre vzdialená obec Tŕnie. Tá ma dokonca ešte menej, 312 voličov. Obyvatelia Tŕnia si záujem o post „richtára“ spájajú s osobnými ambíciami kandidátov. O päť miest poslancov sa tam uchádza 11 kandidátov.

Podľa predsedu miestnej okrskovej komisie Vladimíra Kapustu aj v Tŕní je záujem občanov o komunálne voľby najväčší. „Voliť chodí pravidelne od 60 do 70 percent obyvateľov,“ povedal. Potvrdzuje to aj dopoludňajšia účasť, keď do sály kultúrneho domu prišla voliť už viac ako pätina oprávnených voličov.

V obci, ktorá je známa aj ako rodisko hercov Ivana a Jána Mistríkovcov, mali kedysi veľké problémy s vodou, ktorej sa hlavne vyššie položeným častiam nedostávalo. Pred niekoľkými rokmi sa ale obec napojila na Pohronský vodovod. Po úbytku obyvateľstva v 70. až 90. rokoch uplynulého storočia sa dnes do dediny opäť vracia život, čo podporila aj zvýšená individuálna výstavba rodinných domov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM