Baculík Tomáš Rôzne

Prírastky hlucháňov sú znovu veľmi nízke

Júnový výskum v pohoriach Veľkej Fatry, Kremnických vrchov a Starohorských vrchov naznačuje, že prírastky v lokálnych populačných jednotkách tetrova hlucháňa sú aj v tomto roku nízke.

Negatívny trend v prírastkoch hluchánčiat zaznamenávajú odborníci už od roku 1990.
„Zatiaľ čo v roku 1986 pripadalo na jednu vodiacu sliepku v priemere až šesť hluchánčiat, tohto roku je to len jedno kurčiatko, čo je alarmujúce. Počet vyvádzania mláďat tohto vzácneho kurovitého vtáka ovplyvňuje najmä charakter počasia po ich vyliahnutí. Tetrov hlucháň patrí totiž medzi nekŕmivé vtáky, čiže také, ktorých mláďatá si po vyliahnutí a osušení hneď samy hľadajú potravu pod dohľadom matky. Ak teda začiatkom júna, ako to bolo teraz, pretrváva chladné a daždivé počasie, sú straty na vyliahnutých hluchánčatách veľké. Navyše tohto roku extrémne chladné počasie v tretej dekáde mája zničilo podstatnú časť znášok tetrova hlucháňa v lokalitách nad 1250 metrov nad morom,“ konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
Dodal, že povestná Medardova kvapka nie je pre potomstvo tohto u nás žijúceho najväčšieho kurovitého vtáka jedinou hrozbou. V ostatných rokoch sa k nej pridružuje aj hrozba zo strany krkavcov čiernych, ktoré vyplienia nejedno hluchánie hniezdo. Krkavce si pochutnajú nielen na vajíčkach, ale sú schopné usmrtiť aj mláďatá. Na negatívnom populačnom trende tetrova hlucháňa sa prejavujú aj vysoké populačné stavy kuny lesnej a kuny skalnej.
Na základe viacročného výskumu tetrova hlucháňa v pohoriach stredného Slovenska možno populáciu tohto vzácneho a kriticky ohrozeného vtáčieho druhu odhadnúť pre celé územie Západných Karpát len na 500 až 600 kohútov. Ak v najbližších rokoch bude pokračovať negatívny trend v prírastku hlucháňov, v blízkej budúcnosti môže tento vtáčí druh u nás vyhynúť, uzavrel Saniga. [left][/left]

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM