Jakub Forgács Kultúra

Prvá premiéra v DJGT vo Zvolene. Uvedie jedno z najpútavejších diel o holokauste

Nadšencov divadla čaká v našom meste hotová lahôdka. Už o pár dní sa dočkajú premiéry diela, ktoré vychádza zo skutočného denníka!

Ilustračný obrázok k článku Prvá premiéra v DJGT vo Zvolene. Uvedie jedno z najpútavejších diel o holokauste
Zdroj: Dnes24.sk

Prvou premiérou v Divadle J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene bude Denník Anny Frankovej. Do divadelnej podoby ho v novej dramatizácii preniesla Júlia Rázusová. Premiéra sa uskutoční v piatok 14. októbra.

Čítajte tiež: Vo Zvolene už onedlho: Famózny Richard Müller predstaví ochutnávku svojho nového albumu 55

„Denník Anny Frankovej sa veľmi rýchlo zaradil medzi najpútavejšie diela na tému holokaustu a druhej svetovej vojny. K nadčasovosti prispel výrazne aj fakt, že nejde o literárnu fikciu, ale o autentický, zázrakom zachovaný denník. Dramatizácia Júlie Rázusovej tlmočí citlivý i humorný jazyk denníkových zápiskov do sviežeho javiskového diela blízkeho i dnešnej dobe,“ uviedla k premiére dramaturgička DJGT Uršuľa Ferenčuková.

„Súčasná, volebne sa radikalizujúca Európa bola pre mňa impulzom na voľbu práve príbehu denníka Anny Frankovej z ponuky dramaturgie zvolenského divadla. Presvedčenie mladého dievčaťa, že ľudia sú napriek všetkým spoločensko-politickým okolnostiam druhej svetovej vojny vo svojom vnútri dobrí, je dráždivým a podnecujúcim ľudským faktorom pre súčasného Európana,“ uviedla k predstaveniu Rázusová.

Divadelné stvárnenie v novej dramatizácii podľa Ferenčukovej ponúka koncentrovanú umeleckú metaforu. Príbeh vzbudzuje mnohé filozofické otázky a témy na zamyslenie: Akí by sme boli my v hraničných situáciách, alebo ako by sa mohol vyvíjať život hrdinky v paralelnej realite. Silná výpoveď sa s ľahkosťou strieda s fantáziou, humorom i scénickými prekvapeniami. Inscenácia je určená pre všetky generácie, najmä však pre študentov a rovesníkov Anny Frankovej.

V predstavení účinkujú: Dominika Výrostek Misárová, Katarína Čudejková, Ondřej Daniš, Dana Karolová, Marek Rozkoš, Richard Sanitra, Jana Pilzová, Ján Marcinek. Režisérkou je samotná Júlia Rázusová. Je absolventkou VŠMU s medzinárodnými skúsenosťami. Je tiež spoluzakladateľkou a umeleckou šéfkou Prešovského národného divadla, ktoré je platformou pre otvorené formovania generačnej výpovede. V DJGT už realizovala projekt scénického čítania Šesť autorov hľadá postavy (2013).

Zažite vďaka našej fotogalérii aj návrat do histórie cez unikátne repliky zbraní na Pustom hrade!

Čítajte tiež: Na Godzone tour sa chystajú aj Zvolenčania: Nový level priláka tisícky mladých

V OBRAZOCH: Repliky dobových zbraní na Pustom hrade
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM