Jakub Forgács Kultúra

Pýcha Zvolena oslavuje. Detský folklórny súbor železničiarov Zornička má 50 rokov

Už o pár dní vyvrcholia oslavy 50. výročia založenia detského folklórneho súboru železničiarov Zornička. Nazrite s nami do jeho histórie.

Ilustračný obrázok k článku Pýcha Zvolena oslavuje. Detský folklórny súbor železničiarov Zornička má 50 rokov
Zdroj: TASR

Dvoma predstaveniami s názvom Polstoročia krásy v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene vyvrcholia v dňoch 16. a 17. novembra oslavy 50. výročia založenia detského folklórneho súboru železničiarov Zornička.

Ako uviedla vedúca súboru Soňa Sýkorová Moumani, v posledných piatich rokov, kedy sa priaznivci a bývalí členovia Zorničky stretli pri podobnom slávnostnom programe naposledy, sa v živote súboru udiali mnohé zmeny. „Zornička zmenou vedenia nastúpila na novú cestu v umeleckom stvárnení prvkov tradičnej ľudovej kultúry v detských súboroch. Táto zmena bola prospešná a Zornička dosiahla hneď niekoľko celoslovensky významných úspechov,“ uviedla.

Zožali mnohé úspechy

Zornička postúpila do všetkých celoslovenských kôl súťaže choreografií detských folklórnych súborov v rokoch 2013, 2015 aj v roku 2017, pričom v roku 2015 sa stala laureátom tejto súťaže. Úspešné boli aj ľudová hudba a dievčenská spevácka skupina, ktoré na celoštátnu súťaž hudobného folklóru postúpili v rokoch 2014 a 2016, pričom ľudová hudba sa stala laureátom súťaže v roku 2014. V roku 2015 vydal súbor profilové CD s názvom To sme my…

Zornička vznikla v roku 1967 pri Ľudovej škole umenia vo Zvolene. Od roku 1985 pôsobí pri Závodnom výbore odborového združenia železničiarov Zvolen. Zakladateľkou a dlhoročnou umeleckou vedúcou Zorničky bola nestorka detského folklorizmu na Slovensku, tanečná pedagogička a choreografka Mária Mázorová. Pod jej vedením sa súbor prepracoval medzi popredné detské folklórne súbory na Slovensku. M. Mázorová zomrela vlani vo veku 88 rokov.

Desiatky zahraničných zájazdov

Počas svojej existencie Zornička účinkovala na najvýznamnejších folklórnych festivaloch na Slovensku a celkovo realizovala takmer 50 zahraničných zájazdov na medzinárodné festivaly.

V súčasnosti sa súbor zameriava najmä na spracovanie folklórneho materiálu Podpoľania a priľahlých folklórnych oblastí, no v repertoári má aj tanečné, hudobné a spevácke čísla zo vzdialenejších kútov Slovenska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM