Jakub Forgács Rôzne Správy

Pýchou známej obce pri Zvolene je škola. Patrí medzi najlepšie vybavené v regióne

Má 57 rokov a nedávno sa dočkala rekonštrukcie. Škola v Dobrej Nive je v regióne obľúbená. Až polovica žiakov do nej dochádza.

Ilustračný obrázok k článku Pýchou známej obce pri Zvolene je škola. Patrí medzi najlepšie vybavené v regióne
4
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola s materskou školou v Dobrej Nive v okrese Zvolen má síce už 57 rokov, avšak po rozsiahlej rekonštrukcii, ktorá sa uskutočnila krátko pred oslavami 50. výročia jej založenia, sa stala jednou z najkrajších a najlepšie vybavených v regióne. Navyše, kvalitní pedagógovia a takmer rodinné prostredie priťahujú do nej nielen tamojšie deti, ale aj žiakov z okolitých obcí.

„Dospeli sme dokonca do takého stavu, že z 203 žiakov, ktorých evidujeme v tomto školskom roku, polovica k nám už dochádza,“ povedala riaditeľka Mária Slosiariková.

Najviac dochádzajúcich žiakov, až 34, je z Podzámčoka, kde v uplynulých desaťročiach nastal stavebný boom a do dediny sa húfne sťahovali mladé rodiny. Až 31 detí prichádza do Dobrej Nivy aj zo susednej Babinej. Dobronivskú školu však navštevujú i žiaci mimo obvodu – napríklad zo Sásy či z Pliešoviec.

Školstvo v Dobrej Nive má stáročnú históriu. Ešte pred rokom 1960, keď sa začalo vyučovať v dnešnej škole, sa deti vzdelávali v niekoľkých malých, väčšinou cirkevných školách. Prvá správa o školstve v obci pochádza dokonca z obdobia reformácie a prvým známym učiteľom bol na začiatku 17. storočia Juraj Gardian.

Dobronivská škola prešla v novodobej histórii viacerými zmenami, napríklad v roku 2002 získala právnu subjektivitu a o dva roky neskôr sa spojila s tamojšou materskou školou. V nej sa dnes starajú o 66 detí predškolského veku. Zaujímavosťou je, že od roku 2011 nesie čestný názov – Základná škola Juraja Slávika Neresnického. Tento azda najznámejší dobronivský rodák bol počas prvej Československej republiky ministrom a po druhej svetovej vojne aj veľvyslancom v USA.

V OBRAZOCH: Základná škola s materskou školou v Dobrej Nive
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM