Iveta Hrabovská Rôzne

RADY A TIPY: Obdobie chrípky prichádza, ako na ňu?

S nástupom chladnejších dní prichádza obdobie zvýšeného výskytu akútnych ochorení dýchacích ciest a chrípky. Je to zároveň obdobie vhodné na očkovanie proti chrípke.

Ilustračný obrázok k článku RADY A TIPY: Obdobie chrípky prichádza, ako na ňu?

Chrípka je infekčné ochorenie spôsobené vírusom, ktorý sa šíri z človeka na človeka pri kašľaní, kýchaní, či rozprávaní. Človek môže šíriť chrípku ešte predtým, než sa sám cíti byť chorým. Typickými príznakmi chrípky je horúčka najmenej 38˙C a viac, bolesť hlavy, svalov a celého tela, bolesť hrdla, suchý kašeľ, nádcha, únava a sťažené dýchanie.

Ako na ňu

Chrípku netreba podceňovať a je potrebné ju liečiť. Odborníci odporúčajú ostať doma, čím sa zamedzí prenášaniu vírusu na ďalších ľudí. Je treba oddychovať, piť veľa tekutín, užívať lieky tlmiace príznaky chrípky /proti teplote, kašľu, bolesti/ a vyhýbať sa užívaniu alkoholu a fajčeniu. Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je celoročne konzumovať stravu bohatú na vitamíny, otužovať sa, pohybovať na čerstvom vzduchu, obliekať sa primerane počasiu.

"V čase epidémie odporúčame vyhýbať pobytu v nevetraných priestoroch a obmedzovať návštevu spoločenských podujatí. Najlepšou cestou ako sa chrípke vyhnúť, je dať sa zaočkovať. Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter sú pre každú sezónu pripravené nové očkovacie látky. Vo vakcíne nie je celý vírus, ale len jeho časti a preto vakcína nemôže spôsobiť chrípkové ochorenie,“ zdôraznila Mária Avdičová, vedúca Odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica.

Dodáva, že na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne a takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Najvhodnejším obdobím na očkovanie je október a november.

Prevencia očkovaním

Podľa Kataríny Francisciovej z toho istého odboru očkovať proti chrípke by sa mali najmä osoby nad 65 rokov, osoby s ochoreniami srdcovo- cievneho systému, s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami. Pre indikované skupiny je vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia.

Ako zdôrazňujú obe odborníčky, organizmus oslabený chrípkou ľahko podlieha tzv. sekundárnym infekciám bakteriálneho pôvodu. Patria k nim napríklad zápal pľúc, zápal priedušiek, zápal stredného ucha, či centrálneho nervového systému. Komplikácie sa častejšie vyskytujú u veľmi malých detí, u 65 a viac ročných a u osôb s chronickými chorobami. Častým pôvodcom komplikácii je streptococcus pneumoniae /pneumokok/. Súčasne s vakcínou proti chrípke, alebo počas celého roka, je možné podať vakcínu proti pneumokokovým infekciám. Ochranný účinok vakcíny nastupuje 14 dní po podaní a trvá 5 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM