Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude krásne slnečná, pripomenie nám smutný pád dvojičiek

V nedeľu si môžete naplno užiť oddych pri vode. Bude malá oblačnosť, teploty 26 až 31 stupňov C. Meniny majú Bystríkovia, ktorí majú aj svoj klub.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude krásne slnečná, pripomenie nám smutný pád dvojičiek
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: Malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: Aj na východe bude slnečno, malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Bystrík

Bystrík je nové slovenské meno odvodené zo slova „bystrý“. Je jedným z prvých kresťanských mien na Slovensku. Významným nositeľom tohto mena bol nitriansky biskup a mučeník sv. Bystrík, ktorý žil v 11. storočí.

Stretnúť na Slovensku muža s menom Bystrík sa dnes stáva pomaly raritou. V roku 2000 vzniklo občianske združenie Klub Bystríkov, aby na Slovensku meno Bystrík neupadlo do zabudnutia. Ide o prvý klub tohto druhu, ktorý združuje menovcov a organizuje ich stretnutia.

Stalo sa doma

1893 – Zomrel v Českom Brezove lekár, pyrotechnik a vynálezca LEO VALENTÍN PANTOČEK, ktorý sa stal priekopníkom dagerotypie a fotografie v Uhorsku. Na svetovej výstave v Paríži (1856) získal zlatú medailu za objav sklovitej látky – hyalínu. Narodil sa v roku 1812.

1930 – Narodil sa v Dubnici nad Váhom herec, člen bratislavskej Činohry Slovenského národného divadla (SND) DUŠAN BLAŠKOVIČ, výrazný predstaviteľ psychologicko-realistickej hereckej školy. Zomrel 17.9.2001.

Stalo sa vo svete

2001 – V USA teroristická organizácia al-Káida uskutočnila útok unesenými lietadlami na obe veže Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na budovy Pentagónu vo Washingtone a v Pensylvánii. Pri teroristickom čine zahynulo 2973 ľudí.

1910 – V americkom Hollywoode dali do prevádzky prvú komerčne úspešnú trolejbusovú linku.

Skladba dňa

Narodil sa Kamil Grebeň (1966), exbasový gitarista skupiny Vidiek a známy výrobca gitár. Táto skupina vznikla v roku 1987 ako pokračovanie skupiny Ventil RG, skratka RG znamenala rovinskí gentlemani.

Pôvodne sa volali Krach, hrali punk-rock, vznikli v roku 1981 a hitmi boli skladby Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny. Rozišli sa v polovici 80. rokov. V roku 1988 vyšiel prvý album skupiny Vidiek Nechajte si ju.

Ilustračné foto, TASR

Vidiek
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM