Stanislav Černák Správy

Rekonštruovali v dvoch fázach: V Krupine vynovili dom smútku

V metropole Hontu sa môžu od leta pýšiť vynoveným domom smútku. Stav budovy bol nebol najlepší a tak si vyžiadal rekonštrukciu rozloženú do dvoch fáz.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštruovali v dvoch fázach: V Krupine vynovili dom smútku
Zdroj: TASR

Vynovený dom smútku pri starom cintoríne majú od konca leta v Krupine. Dom, postavený na prelome 19. a 20. storočia v neogotickom slohu, s náznakom presbytéria a lode, slúži ako cintorínska kaplnka na uskutočňovanie občianskych aj cirkevných pohrebných obradov.

Ako sa píše na internetovej stránke mesta, posledné výraznejšie opravy sa na objekte realizovali v 70. rokoch uplynulého storočia. V roku 2013 mesto zabezpečilo realizáciu nevyhnutných opráv strechy a náteru plechových častí. Vzhľadom na stavebnotechnický stav budovy bolo ale nutné realizovať aj ďalšie práce, ktorými sa zabráni znehodnocovaniu majetku a preto požiadalo o poskytnutie dotácie v pôsobnosti Ministerstva financií SR. Na základe posúdenia predloženej žiadosti bola mestu poskytnutá účelová dotácia vo výške 8000 eur.

V rámci druhej fázy obnovy domu smútku sa uskutočnili stavebné práce zamerané na opravy vnútorných a vonkajších omietok, odvodnenie stavby a zníženie energetickej náročnosti prostredníctvom výmeny pôvodných dverí. Okolo objektu sa vybudoval odkvapový chodník a následne sa celý objekt vymaľoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM