Stanislav Černák Správy

Reportáž z veľkého dňa zvolenských gymnazistov: Takto skladali skúšku dospelosti

Definitívna bodka za štúdiom na strednej škole je ústna maturita. Jej neklamnými znakmi sú pekne oblečení mladí ľudia so zelenými stužkami, ktorých v tieto májové dni môžeme stretnúť aj v uliciach nášho mesta. Počas tohto týždňa maturujú zvolenskí gymnazisti.

Ilustračný obrázok k článku Reportáž z veľkého dňa zvolenských gymnazistov: Takto skladali skúšku dospelosti
Zdroj: Dnes24.sk

Na niektorých školách v našom meste sú už maturity v plnom prúde, na iných sa maturanti ešte len zapotia. My sme sa boli pozrieť na prebiehajúce skúšky dospelosti v gymnáziu Ľudovíta Štúra.

Na gymnáziách sa maturuje z viacerých predmetov. „Najviac som sa asi bála angličtiny, ale nakoniec som to zvládla na jednotku, takže som rada. Už to mám konečne za sebou,“ povedala sympatická maturantka Olívia. „Mám za sebou biológiu a matematiku a tiež mám z toho jednotky. Najväčšie obavy som mal v podstate zo všetkého. Ešte ma čaká angličtina a slovenčina a týchto predmetov sa bojím veruže najviac,“ doplnil ju Michal Vlčko.

Maturity zo slovenčiny, cudzích jazykov, ale aj odbornej zložky, dali maturantom poriadne zabrať. „Najväčší strach som mal z chémie a hlavne zo slovenčiny, ktorá mi až tak nevyšla. Vytiahol som si zlú otázku a mal som to hneď ráno o 7:20 hod. Mal som stres a ja keď niečo neviem, tak som nervózny. Chémia sa mi naopak podarila,“ ochotne prezradil maturant Minth Tuong Tran. „Stres som mal aj pri biológii. Avšak práve z biológie a chémie som si vytiahol dobré otázky. Stres a tréma zo mňa opadli, keď som vošiel dnu a videl som, akú tému som si vytiahol. Z angličtiny som sa síce nepozrel do žiadnej témy, ale dá sa improvizovať. Keď sadne otázka je to fakt super, ale treba mať aj vedomosti,“ doplnil.

V čase našej návštevy mali niektorí študenti už skúšky za sebou. „Najviac som sa bála matematiky, mám to už za sebou, mám z nej 2,“ prezradilo mladé dievča. „Ja som sa najviac bála informatiky, ale nakoniec to bola najlepšia maturita,“ pridala svoj názor jej spolužiačka.

Spokojný a už „dospelý“ bol aj Kryštof. „Najväčší strach a stres som mal zo slovenčiny. Už to mám za sebou, takže už je to super. Mám z toho dvojku. Vytiahol som si dobrú otázku.“

Zvolenskí gymnazisti maturovali
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM