Marcel Mojžiš Samospráva

Rodičia si vydýchli, poslanci prekvapili: Základná škola sa rušiť nebude!

Základná škola na Jilemnického ulici 1 vo Zvolene sa zatiaľ rušiť nebude. Rozhodli o tom paradoxne v deň začiatku celoslovenského štrajku učiteľov poslanci mestského zastupiteľstva. Ešte pred pár týždňami, po zasadaní mestskej rady, boli pritom nálady v zbore skôr naklonené pre jej zrušenie.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia si vydýchli, poslanci prekvapili: Základná škola sa rušiť nebude!
Foto: Jaroslav Dodok

Za zachovanie školy hlasovalo 17 z 20 prítomných poslancov. Zástancovia školy zmobilizovali v uplynulých dňoch všetky svoje sily, aby presvedčili kompetentných, že škola má opodstatnenie a rušiť ju netreba. Pod petíciu, ktorá sa začala v meste už začiatkom leta, sa podpísalo 8664 obyvateľov Zvolena. Zástancovia školy aj na dnešnom zastupiteľstve argumentovali jej dobrými výsledkami a napríklad aj tým, že ju navštevujú ako jedinú aj deti z najväčšej zvolenskej rómskej komunity, ktorá žije na sídlisku Balkán.

Úľava rodičov

„Som pozitívne naladená. Je to pre školu signál, že môžeme fungovať aj naďalej. Je to zároveň signál a výzva smerom k rodičom a žiakom, že pokračujeme a zároveň pozývame nových žiakov na budúcoročný zápis,“ povedala riaditeľka školy Anna Cúttová.

„Svoju dcéru, ktorá je momentálne šiestačka, vozím do Zvolena zo Sliača najmä kvôli jej zameraniu, kvôli tomu, že je tam dobrý študijný program. Aj teraz je napríklad v Holandsku v rámci programu Comenius, takže dnešné rozhodnutie som prijala s úľavou,“ povedala Miluše Gálová. Verí, že mesto aj poslanci spravia všetko pre to, aby škola ostala aj v ďalších rokoch.

Keďže poslanci už odsúhlasili na budúci rok zníženie príspevku pre túto školu o asi 95 000 eur, riaditeľka vyjadrila obavy, že podobná situácia, ako je dnes môže nastať aj o rok. Je však presvedčená, že vlastnými opatreniami dosiahnu taký stav, ktorý im zaručí ďalšiu existenciu.

Mesto Zvolen hovorí najmä o výraznom znižovanie počtu žiakov v tomto zariadení. V hre boli aj pre túto dobu nevyhnutné racionalizačné opatrenia, ktoré mali zamedziť neúmerným nákladom, súvisiacim s chodom školy. Žiaci a pedagógovia sa mali väčšinou presunúť na ZŠ na Námestí slobody na sídlisku Západ, kde mesto v budúcnosti počíta s väčšími investíciami.

Žiakov je čoraz menej

Napriek všetkému fakty hovoria, že počty žiakov vo zvolenských školách dlhodobo klesajú. Tak je to aj u ZŠ na Jilemnického ulici č. 1. Aktuálne ju navštevuje 364 žiakov pričom ešte vlani ich bolo viac ako 440. Pedagogický zbor tvorí 31 učiteľov, z toho časť tvoria aj externisti.

Vo Zvolene bolo ešte v 90. rokoch uplynulého storočia deväť ZŠ. Po roku 2000 došlo postupne najmä v dôsledku demografického vývoja k zrušenie troch škôl. Fungovať prestala 2. ZŠ na starom Zlatom Potoku, IV. ZŠ v časti Môťová a tiež VIII. ZŠ na Lipovci. Mesto Zvolen evidovalo ešte v roku 2004 takmer 4500 žiakov, v súčasnosti je ich o približne 900 menej.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM